Prema informacijama s terena, u potresu su srušene i oštećene kuće i zgrade, prekinute su telefonske linije i struja, a potres je pokrenuo i plimni val – tsunami.

Predsjednica Michelle Bachelet je potvrdila pogibiju 47 ljudi, izrazivši bojazan da bi broj žrtava mogao rasti.

Američki geološki institut je objavio da je epicentar potresa bio 90
kilometara sjeveroistočno od grada Concepciona (670.000 stanovnika), na
dubini od 35 kilometara.
Čileanska televizija objavila je slike srušenih zgrada u gradu Curicoa i oštećenja u povijesnoj jezgri glavnog grada Santiaga, udaljenog 320 kilometara sjeverno od epicentra. Zračna luka u glavnom gradu je zatvorena, urušio se i most na autocesti, a na ulice su padali dijelovi kuća i zgrada.

U trenucima nakon potresa, koji se dogodio u 3.30 sati po lokalnom vremenu, ljudi su prestravljeni istrčali na ulice. U dijelovima grada došlo je do nestanka električne energije, a komunikacija u području bližem epicentru još je uvijek prekinuta.

Zbog jačine potresa, Pacifički centar za upozorenje od tsunamija, objavio je opasnost za Čile i Peru, uz napomenu da bi tsunami mogao stići i na obale Ekvadora, Kolumbije, Paname, Costa Rice i Antarktike. Potres se osjetio i u argentinskom dijelu Anda, u provincijama Mendoza i San Juan. Za usporedbu, potres koji je 12. siječnja razorio Haiti imao je magnitudu 7.

Godine 1960. Čile je pogodio najsnažniji potres na svijetu od kada se od 1900. provode mjerenja. Potres jačine 9,5 razorio je grad Valdiviu u kojem je poginulo 1.655 ljudi. Tsunami koji je nastao kao posljedica potresa pomeo je Uskršnji otok koji se nalazi 3.700 kilometara od čileanske obale, a stigao je čak i do obala Havaja, Japana i Filipina.

(Hina)

Oznake