Brodogradilište Viktor Lenac dobilo novi posao s Američkom ratnom mornaricom
Foto: press materijal

Početkom sljedećeg tjedna u uvalu Martinšćica stiže ‘USNS Trenton‘, logistički brod Šeste flote Američke ratne mornarice, aluminijski katamaran namijenjen brzim intervencijama servisiranja američkih vojnih brodova na Mediteranu te prijevozu ljudi i opreme.

Na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac trebao bi se zadržati do početka listopada. ‘USNS Trenton’ blizanac je broda ‘USNS Chocktaw County’ koji je na remontu u Lencu bio koncem 2015. godine.

“Novi posao nije značajan u smislu očekivanog prihoda, ali je iznimno važan zbog kontinuiteta našeg odnosa s Američkom ratnom mornaricom. Ujedno je i jasna poruka tržištu o snazi današnjeg Lenca.”,  rekao je Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Viktora Lenca.

Na dokovima riječkoga škvera sljedećeg tjedna bit će privezana dva američka vojna broda. U  Lencu je i dalje ‘USS Mount Whitney’, zapovjedni brod Šeste flote Američke ratne mornarice, na kojem je pri kraju opsežan projekt remonta i preinake. Ugovoreni su, podsjetimo, dodatni radovi, zbog čega će prihodi od posla na modernizaciji ponosa Američke ratne mornarice, najvažnijeg ovogodišnjeg posla riječkoga remontnog brodogradilišta, porasti u odnosu na prvobitna očekivanja.

Uz strateški važne poslove s Američkom ratnom mornaricom, u Viktoru Lencu uspješno odrađuju i druge projekte. Ovih dana traje kratko zatišje, no pozitivni trend punih dokova iz prve polovice godine se nastavlja. Stižu brodovi na remont i ugradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pa u vodećem remontnom brodogradilištu na Mediteranu predviđaju dobar rezultat na kraju godine.

“Imamo kratko razdoblje od dva tjedna zatišja u poslovnim aktivnostima i iskoristit ćemo ga za periodički pregled i servisiranje našeg Doka 5 i Doka 11, koje smo planirali odraditi početkom 2018. godine. U tom nam je smislu ovo zatišje jako dobro došlo pa smo odlučili iskoristiti priliku i izbjeći pauzu u 2018. godini.  U drugoj polovici rujna nam stiže aframax Wafrah iz flote Kuwait Oil Tanker Company i do konca godine očekujemo uobičajenu razinu poslovnih aktivnosti.” zaključio je Pavelin.