Branimir Dropuljić i Marija Trinajstić novi su dobitnici Književne nagrade “Drago Gervais”, objavili su danas na konferenciji za medije u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović.

Književna nagrada “Drago Gervais” dodjeljuje se u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Nagrada se u obje kategorije sastoji od novčane nagrade i posebnog priznanja, a proces izbora i objave djela vodi Gradska knjižnica Rijeka.

Na javni poziv stiglo je 60 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 7 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine (2017. i 2018.).

Povjerenstvo koje čine Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić u posebnoj atraktivnoj i cijenjenoj kategoriji izbora najboljeg neobjavljenog rukopisa, koji se odvija bez poznavanja imena autora, odabralo je zbirku pjesama pod naslovom Kosine, autora Branimira Dropuljića iz Zagreba.

U kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika dobitnik je zbirka pjesama Marije Trinajstić Cimbuja, Viškovo: Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“, 2018.

Uz nagrađene, Prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je još šest rukopisa i tri zbirke poezije:

Proza

  1. Balkanski seronja, Selma Parisi (Zagreb)
  2. Smrt Jamesa Joycea i druge priče iz XX. stoljeća, Marijan Grakalić (Sv. Ivan Zelina)
  3. Muke majstora Antona s Padove, Milo Jukić (Kreševo, BiH)
  4. Izvještaj iz pretoriuma, Ivan Klarić (Šibenik)
  5. Duende ili o muškarcu koji razgovara sa psima, Dora Šustić (Rijeka)
  6. Osporavanje kiše, Tanja Radović (Zagreb)

Poezija

  1. Visoke vode, Snježana Vračar Mihelač
  2. Stvari, Melita Sanković Klimperova (Strilky, Češka)
  3. Haiku iz moje kale, Aljoša Vuković (Šibenik)