U Rijeci će se od 1. do 7. ožujka održati jubilarni, 20. po redu, Međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2020.”, uz gostovanje i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Anatolija Karpova. Turnir organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Ovogodišnji turnir okupit će deset šahistica iz pet zemalja (Rusija, Slovenija, Ukrajina, Češka i Hrvatska).

Turnir „Cvijet Mediterana Rijeka 2020.“ najavili su pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga, direktor turnira Ivan Mandekić i organizator Gospodarskih igara Primorsko-goranske županije Milan Vukajlović.

Posebnost ovogodišnjeg „Cvijeta Mediterana“, posjet je jednog od najvećih imena svjetskog šaha, bivšeg svjetskog prvaka Anatolija Karpova. Za vrijeme svoga gostovanja, sudjelovat će u promociji turnira na Korzu, a u Centru Zamet će odigrati simultanku s 20 suparnika. Bit će to prigoda i za razgovor o Šahovskoj akademiji koja bi nosila njegovo ime.

„Veliki je uspjeh kroz 20 godina organizirati ovakav turnir, te zaslužuje naziv „Cvijet Mediterana“. Sudjelovanje promotora šahovskog sporta Anatolija Karpova obogatit će ovu godinu, godinu kada je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture“, kazao je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković.

Afirmacija ravnopravnosti žena u sportu

Turnir se održava u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena čime se želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje idejom i kvalitetom prepoznatljivo je širom svijeta pa su time Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska stekle poseban ugled.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić kazala je kako ovaj turnir predstavlja priliku da se afirmirane međunarodne šahistice pojave i u našem kraju, ali isto tako i daje priliku sudjelovanja domaćim igračima za stjecanje međunarodnih iskustava, rejting bodova i međunarodnih titula.

Na ovogodišnjem Turniru sudjelovat će:

1.            Laura Unuk, Velemajstor, Slovenija
2.            Joanna Worek, Velemajstor, Češka
3.            Evgeniya Doluhanova, Velemajstor, Ukrajina
4.            Mirjana Medić, Velemajstor, Hrvatska
5.            Dinara Dordzhieva, Međunarodni majstor, Rusija
6.            Ekaterina Smirnova, Međunarodni majstor, Rusija
7.            Ivana Hrešćak, Međunarodni majstor, Slovenija
8.            Anastasiya Geller, FIDE majstor, Rusija
9.            Patricija Vujnović, FIDE majstor, Hrvatska
10.          Anamarija Radiković, Nacionalni majstor, Hrvatska

Svečano predstavljanje igračica, uz podjelu nagrada, održat će se u subotu, 7. ožujka u 15 sati na Korzu ispred zgrade Gradske uprave, a u slučaju lošeg vremena u Salonu Grada Rijeke. Na velikoj postavljenoj šahovskoj ploči odigrat će se promotivni šahovski meč koji će simboličnim prvim potezom započeti Anatolij Karpov, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić. U prigodnom dijelu programa nastupit će muška klapa Intriga. Natjecanje će se odvijati u Šahovskom domu Rijeka, na adresi Blaža Polića 2/II.

Detaljan program, rezultate te partije uživo možete pratiti na web stranici “Cvijet Mediterana“.

Kalendar događanja