Na riječkom Korzu predstavljeno je još 10 od ukupno 32 nova autobusa KD Autotrolej nabavljenih u sklopu europskog projekta “Jačanje sustava javnog prijevoza” za koji su sredstva osigurana putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Ovih 10 novih solo autobusa kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljiv stlačeni prirodni plin (SPP). Riječ je o vozilima Crossway Low entry Iveco, gradsko-prigradskog tipa, kapaciteta 76 putnika, ukupne vrijednosti 21.009.375,00 kuna s PDV-om.

Nastavak uvođenja ekološki učinkovitijih SPP autobusa

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako je specifičnost novih autobusa pogon na stlačeni prirodni plin. KD Autrolej i Grad Rijeka do sada su nabavili i u promet pustili 40 novih autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljiv stlačeni prirodni plin (SPP), a sve s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Do sada je nabavljeno 20 solo vozila, 10 minibusa, 8 zglobnih, te 2 midi busa ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna.

Zajedno smo Rijeka

“Ostalo nam je još pet autobusa koji će stići u naredna dva tjedna i time smo zaključili ovaj projekt koji se realizira putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Lani smo predstavili 22 autobusa koji su također nabavljeni europskim sredstvima putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Možemo reći da smo u dvije godine nabavili 54 nova autobusa, što je gotovo pola svih autobusa koje Autotrolej ima i time značajno povećali standard naših sugrađana u javnom gradskom prijevozu. Posebnost ovih autobusa je da pokazuju privrženost Rijeke i Autotroleja pa na sebi imaju simbol HNK Rijeka i natpis Zajedno smo Rijeka. Vjerujem da će dugo i sretno voziti kao što će i Rijeka dugo i sretno igrati na nogometnim terenima,” rekao je gradonačelnik te dodao kako će se nabava autobusa nastaviti i u narednom periodu i time u potpunosti obnoviti vozni park Autotroleja.

Stavljanjem u promet tih prvih 40 autobusa koji kao gorivo koriste SPP Grad Rijeka i KD Autotrolej ispunili obveze iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeka (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije CO2 iz sektora prometa, odnosno, ispunjena je obveza inicijative Europske unije koja je 2009. godine potpisana u Povelji gradonačelnika a kojom smo se opredijelili za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20% do 2020. godine.

S danas predstavljenih novih 10 solo SPP autobusa, vozni park KD Autotrolej ukupno ima 50 vozila koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.

Putem dva EU projekta 54 nova autobusa

Sredstva za projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ osigurana su iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 81 milijun kuna, od čega odobrena EU bespovratna sredstva iznose 54.5 milijuna kuna.

Nabavka novih 32 autobusa u sklopu ovog projekta nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta „No regret“ iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Projekt „Jačanje sustava javnog prijevoza“ uključuje i uvođenje informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postava pametnih semafora na raskrižjima te izrada mobilne i web aplikacije kojom se najavljuju dolasci autobusa.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije