Komunalnom društvu Autotrolej predano je novo vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, sredstva za koji su djelomice prikupljena na Humanitarnom karnevalskom balu i humanitarnoj akciji Kuglice dobrih želja.

Novo kombi vozilo marke Renault Master može prevesti 8 osoba, a prilagođeno je na način da se sjedala po potrebi mogu vrlo jednostavno izvaditi i montirati, ovisno o tome treba li prevesti osobe u kolicima ili osobe koje se kreću samostalno odnosno u pratnji. Tako vozilo istovremeno mogu koristiti četiri osobe u kolicima te četiri osobe koje se kreću samostalno ili su u pratnji.

Cijena nabavke i prilagodbe ovog novog kombi vozila iznosi 374.074,75 kuna. U tu je svrhu na ovogodišnjem Humanitarnom karnevalskom balu i u lanjskoj humanitarnoj akciji Kuglice dobrih želja prikupljeno 85.686,02, dok je preostalih 288.388,73 kuna osigurao Grad Rijeka.

Ključeve novog vozila direktoru Autotroleja Albertu Kontušu uručio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović.

„Donacija ove godine ide u najbolje namjene, za nabavu posebno opremljenog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Odlučili smo se za ovu donaciju budući da su dva vozila Autotroleja namijenjena osobama s invaliditetom već malo zastarjela“, kazao je Marko Filipović.

Direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš zahvalio se na donaciji. Istaknuo je kako će vozilo omogućiti bolju uslugu te zasigurno povećati zadovoljstvo korisnika.

Kombi vozilo može prevoziti osam osoba, od čega istovremeno četiri osobe u kolicima

Kombi vozilo može prevoziti osam osoba, od čega istovremeno četiri osobe u kolicima

Nabavku vozila omogućili i svi koji su sudjelovali u humanitarnim akcijama

Zamjenik gradonačelnika Filipović zahvalio se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u Humanitarnom balu, kako suorganizatorima Turističkoj zajednici grada Rijeke i Rotary klubu Rijeka – Sveti Vid, tako i sponzorima, tvrtkama INA Rafinerija nafte Rijeka i Jadrolinija, te brojnim donatorima. Humanitarni karnevalski bal održava se već 21 godinu, a posljednjih 15 godina nosi humanitarni predznak. Do sada je na humanitarnim balovima prikupljeno oko 1,3 milijuna kuna za pomoć raznim ustanovama i udrugama.

Zlatan Car, predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sveti Vid, izrazio je zadovoljstvo što udruga već 15 godinu zaredom suorganizacijom bala osigurava kvalitetnu donaciju i na taj način pomaže određenoj grupaciji građana. Istaknuo je kako je situacija vezana uz koronavirus dovela u pitanje organizaciju idućeg Humanitarnog karnevalskog bala, ali istaknuo je kako će se humanitarni dio bala zasigurno nastaviti i u 2021. godini.

Posebna zahvala upućena je i Udruzi studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, koja je protekle godine uz vodstvo Renate Skoblar i Martine Buretić provela humanitarnu akciju Kuglice dobrih želja.

U ime jednog od sponzora, tvrtke INA – Rafineriji nafte Rijeka, rukovoditeljica Sanja Jakovac Šepić izrazila je zadovoljstvo što je tvrtka i ove godine imala priliku podržati Humanitarni karnevalski bal.

„Drago mi je što možemo pomoći mobilnosti osoba s invaliditetom u Rijeci. I dalje ćemo se truditi ostati aktivan član društva i u budućnosti pomagati projekte koji poboljšavaju kvalitetu života u Rijeci i okolici“, poručila je Jakovac Šepić.

Petar Škarpa, Alberto Kontuš, Karla Mušković, Larisa Crnković, Marko Filipović, Sanja Jakovac Šepić i Zlatan Car

Petar Škarpa, Alberto Kontuš, Karla Mušković, Larisa Crnković, Marko Filipović, Sanja Jakovac Šepić i Zlatan Car

U ime svih udruga osoba s invaliditetom koje će koristiti ovo vozilo na nabavci novog vozila zahvalila je predsjednica Društva multiple skleroze Larisa Crnković. Naglasila je kako je prijevoz ovim vozilima izuzetno vrijedan osobama s invaliditetom te im omogućuje lakše kretanje, posebice pristup zdravstvenim uslugama.

Primopredaji su prisustvovali i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, predstavnici udruga – korisnika  prijevoza. U ime isporučitelja vozil, tvrtke Adria Renault, donaciji je prisustvovao Boris Skolbar, a uime tvrtke Multipartner, koja je adaptirala vozilo, Franko Načinović.

Grad Rijeka već 20 godina organizira prijevoz osoba s invaliditetom

Grad Rijeka organizira prijevoz osoba s invaliditetom u suradnji s KD Autotrolej d.o.o. kontinuirano od 2000. godine, a ovaj način prijevoza trenutno koristi više od 400 osoba,

Grad Rijeka organizira prijevoz osoba s invaliditetom u suradnji s KD Autotrolej d.o.o. kontinuirano od 2000. godine. Za prijevoz se koriste dva kombi vozila koja su kupljena sredstvima Grada Rijeke, a samu uslugu prijevoza obavlja Autotrolej. Ovaj način prijevoza za korisnike s prebivalištem na području grada Rijeke je besplatan.

Prijevoz je namijenjen osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica te teško pokretnim osobama, a odvija na području grada Rijeke uz mogućnost prijevoza do slijedećih zdravstvenih ustanova izvan grada: Thalassotherapia Opatija, Thalassotherapia Crikvenica, Klinika za ortopediju Lovran i Psihijatrijska bolnica Lopača. Prijevoz nije namijenjen za svakodnevni prijevoz npr. na posao, do škole itd. Uz suglasnost Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb prijevoz mogu koristiti i osobe koje nemaju prebivalište na području Grada Rijeke (već u riječkoj okolici), s time da KD Autotrolej u tom slučaju uslugu prijevoza naplaćuje (kao vlastiti trošak) po cijeni od 2,00 kuna (s PDV-om) za 1 km vožnje.

Kako bi ostvarili pravo na prijevoz, korisnici (ili udruge kojih su članovi) Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb dostavljaju zamolbu te popratnu dokumentaciju kojom dokazuju svoj status te, ukoliko udovoljavaju kriterijima, budu uvršteni na listu korisnika. Nakon toga korisnici mogu rezervirati termin prijevoza javljanjem Call centru koji djeluje u sklopu KD Autotrolej od ponedjeljka do nedjelje, u vremenu od 7,00 do 14,00 sati.

Ovaj vid prijevoza organiziran je kako bi se osobama s invaliditetom olakšalo kretanje te uključivanje u društveni život, a sve u skladu s načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda: puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u društvo, jednakost mogućnosti te pristupačnost.

Navedeni način prijevoza trenutno koristi više od 400 osoba, a broj korisnika se konstantno povećava. Najveći broj korisnika članovi su sljedećih udruga: Društva tjelesnih invalida grada Rijeke, Udruge invalida rada Rijeka, Društva Multiple skleroze PGŽ, Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ, Udruge civilnih invalida rata grada Rijeke te mnogih drugih.

Za ovu uslugu Grad Rijeka je za 2020. godinu iz proračuna izdvojio 610.000,00 kuna.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije