Art-kino javna je ustanova koja djeluje u području filmske umjetnosti i kulture koju je osnovao Grad Rijeka. Glavna programska djelatnost Ustanove odvija se u Art-kinu Croatia, kinodvorani u samom središtu Rijeke u kojoj su prve projekcije održane 1926. godine. Dvorana je pod sadašnjim imenom ponovno otvorena za javnost u prosincu 2008., a odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke u prosincu 2012. osnovana je ustanova Art-kino.

Među najljepšim kinodvoranama

Grad Rijeka je pokrenuo projekt Art-kino Croatia u namjeri stvaranja javnog prostora namijenjenog prikazivanju vrijednog filma, suvremenog i baštinskog, te razvoju filmske kulture. Cilj je bio također spasiti od propadanja i revitalizirati jedan od najljepših javnih prostora u gradu te jednu od najljepših kinodvorana u Hrvatskoj i šire. Projekt Art-kina Croatia prerastao je u kontinuirano djelovanje, a ono je postalo kulturna institucija s profiliranim programom i brojnom publikom.

Art-kino djeluje kao platforma za razvoj riječke audiovizualne djelatnosti te je preuzelo na sebe ulogu promotora filmske kulture. Art-kino je mjesto, ne samo prikazivanja i gledanja filmova, već i raspravljanja o njima, edukacije, komunikacije i istraživanja umjetnosti pokretnih slika. Rad Art-kina temelji se na četiri segmenta djelovanja: filmski program, rad s djecom i mladima, obrazovni i medijacijski programi te podrška riječkoj filmskoj produkciji.

Filmska zajednica

Filmski program Art-kina sastoji se od programa nacionalne i svjetske filmske baštine, suvremenih umjetničkih ostvarenja pretežito europske i nezavisne produkcije te edukacijskih programa. Kino je središte riječkog
filmskog života u kojem se odvijaju gotovo sve riječke filmske manifestacije te koje ugošćuje gotovo sve vodeće hrvatske filmske festivale. U svom redovnom programu prikazuje igrane, animirane, dokumentarne, eksperimentalne, neprofesijske, kratke i duge filmove.

Podrška lokalnoj filmskoj produkciji kroz osiguranje dovoljnog prikazivačkog prostora i promociju filmova, doprinosi njezinom jačanju i uključivanju riječkih filmskih djelatnika u nacionalne i međunarodne okvire filmske djelatnosti. Tako je Art-kino zaista postalo čvorište razvoja filmske djelatnosti u Rijeci.

Art-kino kontinuirano provodi projekte kojima je cilj probuditi interes za film kod djece i mladih te ih upoznati s pojedinim elementima filmske, odnosno medijske kulture. Kao primjer, ističe se projekt  Škola u kinu. Provodi se zajedno s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke i Hrvatskim filmskim savezom od 2009. Program Škole u kinu sastavljen je prema važećem Planu i programu medijske kulture u osnovnoj školi, a sastoji se od organiziranih filmskih projekcija i uvodnih predavanja o pojedinim elementima filmskoga
jezika.

Stalni rast publike

Realizacija bogate i raznolike programske koncepcije zahtijeva snažnu suradnju Art-kina sa širokim krugom suradnika – filmskim djelatnicima, distributerima, produkcijskim kućama, udrugama, filmskim festivalima, mrežama, drugim kinima i organizacijama. Najvažniji partneri kina su Hrvatski filmski savez, Hrvatska kinoteka te organizacije koje stoje iza najjačih hrvatskih festivala poput Zagreb Film Festivala, Animafesta, Motovun
film festivala i brojnih drugih.

Osim s filmskom zajednicom, ostvarena je suradnja i s brojnim udrugama i ustanovama u kulturi, školama, fakultetima i pojedincima.  Art-kino je član mreža Europa Cinemas, CICAE te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

U devet godina postojanja kino neprestano raste u programskom i suradničkom smislu, postavši tako jedna od središnjih gradskih institucija u području kulture. Do kraja godine kino će se moći pohvaliti brojkom od rekordnih 50 000 posjetitelja na svojim projekcijama, čime se nastavlja kontinuirani rast publike iz godine u godinu.