Andro Švrljuga trebao bi igrati u Zmijavcima. Dobra vijest stiže s Krimeje uoči zadnjega gostovanja ove sezone, iskusni Švrljuga nakon više od dva mjeseca stanke namjerava pomoći momčadi koliko može.

Jasno da 36-godišnji branič ne može biti spreman, daleko je fizički od optimalnog stanja, prevladala je želja…

Švrljugin povratak prije svega trebao bi biti snažna poruka suigračima uoči prve od dviju odlučujućih utakmica za ostanak u ligi, momčadi Orijenta 1919 za ostanak izvjesno neće biti dovoljno osvojiti 3 boda u dvije utakmice.

Marinko Koljanin preuzeo je momčad u trenutku kada je jesenski prvak ušao u crvenu zonu, (pre)hrabro se u dvjema utakmicama (Dinamo II 1:3, Solin 1:4) pokušavao nadigravati u situaciji kada je najmanje važan sadržaj igre. Dvije uočljive sudačke pogreške usmjerile su tijekove obiju utakmica, ali nisu suci krivci da je Orijent 1919 u dvjema utakmicama primio čak 7 pogodaka!

Istodobno je postigao jedan osmišljeni (Durdov) i jedan rijetko viđeni pogodak s centra igrališta (Mohorovičić), od neuspjela pokušaja nadigravanja ostale su samo frustracije.

Sve to više nije važno prije gostovanja u Zmijavcima, gdje Orijent 1919 ne smije izgubiti utakmicu da bi zadržao realne šanse za ostanak! Zajedno s drugim momčadima Dinama i Osijeka, iz lige ispadaju tri kluba.

Dva kola prije kraja sezone na ljestvici ispod Orijenta 1919 nalaze se dvije momčadi koje su ispale iz lige: Opatija više nema nikakve, Sesvete imaju samo teoretske šanse ostati u ligi.

Orijent 1919 u dvjema preostalim utakmicama mora prestići barem jedan klub ispred sebe, evo rasporeda utakmica klubova koji se bore za ostanak (malim slovima označena su gostovanja):


8. Solin 37 (CIBALIA, Inter)
9. Dugopolje 37 (Varaždin, RUDEŠ)
10. Kustošija 36 (BSK, DINAMO II)
11. Dubrava 36 (Opatija, VARAŽDIN)
12. Cibalia 35 (Solin, CROATIA)
13. Orijent 1919 34 (Croatia, OPATIJA)
14. Sesvete 31 (Rudeš, JARUN)
….

U slučaju da dvije momčadi imaju isti broj bodova, o poretku odlučuje međusobni omjer.