Povodom Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre u šatoru na Jadranskom trgu u Rijeci ovog petka više od 350 Riječana iskoristilo je priliku da besplatno izmjeri stupanj oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Ravnatelj KBC-a Rijeka dr. sc. Alen Ružić naglasio je iznimnu važnost provođenja ovakvih javnozdravstvenih akcija izrazivši i ponos što upravo na ovom području Rijeka ima stručnjakinju u samom europskom vrhu, doc. dr. sc. Ivanu Mikolašević.

Podršku akciji kao preventivnom programu dao je i zamjenik riječkog gradonačelnika dr. sc. Goran Palčevski koji je istaknuo kako se i osobno kao pedijatar gastroenterolog susreće sa sve većim brojem pretile djece kod koje se dijagnosticira masna jetra.

Voditeljica akcije, doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, podsjetila je da 25 posto populacije ima masnu jetru, da je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) “tiha epidemija 21. stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života.

Akciju su uspješno organizirali KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.