U subotu 11. prosinca, s početkom u 18:00 sati na Botelu Marina, u suradnji s TZ Rijeka i tvrtkom Arhipelag d.o.o., održat će se koncert ženske klape Tamarin. Riječ je o tematskoj večeri posvećenoj prezentaciji grada Solina u vidu njegove bogate kulturne baštine i turističkih sadržaja.

Program večeri se sastoji od uvodne prezentacije grada Solina nakon čega slijedi koncert ženske klape Tamarin te potom druženje uz domaće slastice koje je pripremila udruga Solinjani.

Inače, solinska ženska klapa „Tamarin“ djeluje od 1991. godine i ove godine slavi svoja tri desetljeća kontinuiranog djelovanja. Djeluje kao dio „Udruge Kapljuč“, te čuva i njeguje izvorno klapsko pjevanje, potiče upoznavanje domaće i međunarodne javnosti sa značajem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog dijalekta, zavičaja.  Kroz puna tri desetljeća, klapa Tamarin je nastupala na mnogim eminentnim domaćim i svjetskim pozornicama, kroz razne humanitarne akcije, klapske smotre, sakralne koncerte i natjecateljske festivale, na kojima kontinuirano osvaja najprestižnije nagrade i priznanja, kojih je zaista mnogo u 30 godina rada. Ženska klapa Tamarin je snimila tri nosača zvuka, a četvrti upravo sprema u studiju.

Udruga „Solinjani“ osnovana je u lipnju 2007., a trenutno  broji 40-tak aktivnih članova i članica te oko 30 aktivnih sudionika u svim programima. Ciljevi osnivanja Udruge su promicanje izvornih kulturnih običaja grada Solina, organiziranje društveno-kulturnih sadržaja u svom gradu te posjete udrugama sličnih ciljeva u zemlji i inozemstvu.

Udruga je do sada, samostalno ili u partnerstvu s organizacijama koje djeluju u istoj sferi, realizirala 50-ak projekata među kojima je izložba „Kako su živili naši stari“, „Izložba starih dalmatinskih nošnji i cvijeća“, „Advent u Gašpinoj mlinici“ i „Izložba starih običaja i zanata“.

Ulaz na manifestaciju je besplatan uz poštivanje važećih epidemioloških mjera odnosno obavezu posjedovanja COVID potvrde.

Za goste koji nemaju COVID potvrdu biti će osigurano besplatno testiranje od strane organizatora događanja na ulazu u objekt, no potrebno se registrirati na web stranici app.medico.hr. Potrebno je ispuniti sve podatke te kada se dođe do završnog djela tj. do upisa podataka od kartice, izlazi se iz aplikacije bez unosa podataka kartice. S tim postupkom posjetitelji ulaze u sustav kao registrirani te će svaki gost dobiti QR kod na mail adresu sa koje se prijavio kada dođe na mjesto testiranja.