U nedjelju, 2. rujna s početkom u 17,30 sati u prostorijama Židovske općine Rijeka održat će se, drugu godinu zaredom, Dani židovske baštine u Rijeci. Prilika je to da se promovira kulturna baština grada kroz predstavljanje petostoljetnog djelovanja Židova u Rijeci, od prezentacije povijesti kroz obilazak sinagoge, izložbu i knjigu o Židovima u Rijeci preko upoznavanja židovske kulture kroz glazbeno i kulturno stvaralaštvo članova židovske zajednice do kušanja specijaliteta židovske kuhinje.

Kako je kazao predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, organizacijom ove manifestacije Židovska općina Rijeka se pridružuje promociji 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine, kao i obilježavanju Europskog dana židovske baštine, koji se od 1999. godine održava prve nedjelje u rujnu. Cilj Europskog dana židovske baštine je upoznavanja građana sa židovskom kulturom s naglaskom na zajedništvu, a ove se godine obilježava pod krilaticom „Storytelling“.

Riječke Dane židovske baštine otvara izložba „Esilio della luce – lzgon svjetla”, umjetnice Laure Fonovich iz Gorizie, porijeklom iz naših područja. Izložba je plod suradnje s udrugom Associazidne Amici di
lsraele Gorizia i dio projekta „Ponti/Mostovi“, a izlaže se sinagogama u Rijeci te talijanskoj Goriziji i Casaleu Monferrati. Izložba je postavljena na balkonu za žene sinagoge i moći će se razgledati do 16. rujna. Goste će na otvorenju i tijekom manifestacije repertoarom židovske muzike zabaviti glazbenik David
Danijel.

Nakon otvorena izložbe gosti će se moći osvježiti uz degustaciju košer vina i židovskih kulinarskih specijaliteta. Kako je kazala koordinatorica programa Rina Brumini, kulinarski dio manifestacije, kojeg
priprema ženska sekcija, protekle je godine naišao na iznimno veliko zanimanje posjetitelja koji su tako imali prilike i okusiti židovsku kulturu.

Gosti će imati priliku prošetati dvorištem i ritualnim kupalištem (mikve), jedinim takvim u Hrvatskoj. U mikvama je stalni postav izložbe Filipa Kohna „Pet stoljeća Židova u Rijeci”, a tijekom Dana židovske baštine prikazivat će se  kratki film na temu ovogodišnjeg Europskog dana židovske baštine.

Slijedi predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige „Židovske zajednice u Rijeci” autorice Rine Brumini. Prijevod s talijanskog pripremila je Ivanka Persić, a knjiga je izašla u izdanju Libertin naklade.

„Na odlasku gosti mogu sobom ponijeti šarmantan kip-suvenir naše članice Zlate Šestak, hebrejsko slovo od keramike kojeg su izradile članice likovne sekcije „Romolo Venucci” Zajednice Talijana u Rijeci ili biljčicu, naš zaštitni znak – oleandar – za uspomenu na lijepo druženje“, kazala je Brumini, pozvavši sve građane da posjete riječku sinagogu i upoznaju se sa bogatstvom židovske kulture.

Organizator manifestacije je Židovska općina Rijeka u suradnji s talijanskom udrugom Associazione Amici di lsraele Gorizia te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Kalendar događanja