Složite proračun Grada Rijeke

Proračun(ajme) je proračunska igra u kojoj birate gradske projekte te uštedama u proračunu i povećanjem poreza i naknada pokušavate naći sredstva za njihovu realizaciju. Igra je bazirana na stvarnim brojkama proračuna Grada Rijeke i jedina je te vrste u Hrvatskoj. Osim već spomenute edukativne svrhe, zamišljena je i kao još jedan korak u podizanju razine transparentnosti riječke gradske uprave – inače i službeno natransparentnije gradske uprave u Hrvatskoj – ali i kao interaktivni alat za izravnu komunikaciju između građana i gradonačelnika.

Rang-listu najčešće biranih projekata uz ostale statistike iz same igre, kao i komentare koje građani ostavljaju, gradonačelnik i njegov tim će uzeti u obzir prigodom sastavljanja proračuna za sljedeću godinu.

Na trenutnoj top-listi 5 najčešće biranih projekata na prvom se mjestu nalazi besplatni wireless za cijeli grad, a slijede uvođenje veće naknade za novorođenčad, veći iznos za poticanje poduzetništva, uređenje i rekonstrukcija Trsatske gradine te smanjenje prosječne cijene vrtića.

Sama je igra koncipirana tako da igrači odabiru projekte koje žele realizirati; npr. izgradnju vrtića, kružnih tokova, Gradske knjižnice i slično, a onda preraspodjelom novca iz postojećeg proračuna, na način da smanjuju rashode po određenim stavkama, odnosno povećavaju prihode proračuna (prirezom i komunalnom naknadom), namiču novac za odabrani projekt.

U procesu, igrač neprestano dobiva obavijesti tj. alarme o stavkama ili programima koje ukida svojom preraspodjelom, pa sukladno tome može donijeti odluke o daljnjem tijeku igre.

Na samom kraju, igrač dobiva konačni izvještaj o vlastitom proračunu, nakon čega ga može usporediti s postojećim gradskim proračunom, poslati gradonačelniku poruku, ostaviti komentar, ili pak igru, zajedno s pripadajućim statistikama, podijeliti putem socijalnih mreža, Facebooka i Twittera.

Podsjećamo, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj je konferenciji za novinare, prije mjesec dana, 29. travnja 2011. predstavio edukativnu igru Proračun(ajme), koja nudi pojednostavljen prikaz stavki stvarnog proračuna Grada Rijeke za 2011. Igra je pokrenuta na web stranici riječkog gradonačelnika, a cilj joj je bio na jednostavan način educirati građane o riječkom gradskom proračunu.

Kalendar događanja