Foto: Željko Grgić / CROPIX Foto: Željko Grgić / CROPIX

Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika strukovnih udruga
Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu Stari Puntijar
koji je jedan od kandidata za dobivanje oznake/brenda “Hrvatska autohtona
kuhinja”.

Istaknuvši da se taj projekt i sam pravilnik u Ministarstvu turizma razvijao
više od godinu dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar Bajs je
kazao da restorani koji žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti
zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo će potom izaći na teren te
provjeriti zadovoljava li restoran ili drugi ugostiteljski objekt uvjete za tom
oznakom.

Pritom se može certificirati cijeli objekt ili samo dio jela koji su na
njegovom meniju, s obzirom da pravilnik sadržava i popis od oko 500 autohtonih
jela u Hrvatskoj. Ta popis uz ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva
(artičoke u ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe i
variva (gulaš s keljom, štrukli od sira, ragu od puževa, lički lonac), glavna
jela i priloge (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir), te
salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba, medenjaci,
međimurska gibanica).

Ministar je naglasio da će svaki objekt dobiti navedenu oznaku ako ispunjava
uvjete, ali i da će se kontrolirati kvaliteta i sadržaj ponude i nakon dobivanja
oznake. To je ujedno i prvi put da Hrvatska brendira svoju kuhinju, što su već
napravile brojne druge turističke zemlje te se u idućim godinama očekuje da će
se taj projekt još više proširiti.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kazao je da je to
izuzetno važno za turizam i ugostiteljstvo te da će svi restorani koji su i do
sada nudili kvalitetnu autohtonu gastronomsku ponudu dobiti još jednu dodatnu
potvrdu te kvalitete.

I on kao i vlasnik restorana Zlatko Puntijar smatra da hrvatska gastronomija
zavrjeđuje mjesto među svim važnijim svjetskim kuhinjama. Puntijar je i dodao da
“od kulture stola kreće kultura naroda, a da su nam naši preci toliko toga u
gastronomiji ostavili u naslijeđe da s ponosom to trebamo pokazivati svima”.

Vlasta Klarić iz HGK također je pozdravila taj projekt i donošenje tog
pravilnika jer je to “konačno osmišljen projekt koji osvještava postojanje
hrvatske autohtone kuhinje”.