Prva aktivnost održat će se već ove subote, 22. listopada, a riječ je o biciklističkoj turi „Tragovima Frankopana“ u Bakru i Kraljevici, koja će sudionike povesti u istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Zrinskih i Frankopana, moćnih velikaških obitelji koje su obilježile pet i pol stoljeća hrvatske povijesti. Od Dvorca Nova Kraljevica starom Karolinskom cestom ići će se do Hreljinske gradine, a na putu prema Bakru stat će se na Bakarskim prezidima. Sudionici će po dolasku u Bakar imati priliku probati bakarsku tortu i baškote, a otići će se i u obilazak Interpretacijskog centra Bakar. Tura će se završiti u Kraljevici posjetom Posjetiteljskom i Interpretacijskom centru u Dvorcu nova Kraljevica.

Kostrenski otudoor

Bogati kostrenski Rijeka Outdoor vikend započet će 29. listopada biciklističkom turom „Claustra s okusom soli“ kada će se obići arheološki lokalitet Solin iznad Kostrene. Tematska biciklistička vođena tura upoznat će sudionike s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Šetnja „Kostrenska počivala“ 30. listopada povest će zainteresirane na nordijsko hodanje po stazi kojom su nekada prolazile kostrenske žene. Šetnica čuva kulturnu baštinu i omogućava posjetiteljima upoznati Kostrenu i njezinu skrivenu povijest.

Studeni za bicikliste i šetače

Kružna biciklistička ruta „Tragom grobničkog sira i palente“, što će biti održana 5. studenog namijenjena je rekreativcima, a krenut će se iz centra Čavli prema Gradu Grobniku i kaštelu kojeg će sudionici moći razgledati. Potom će se spustiti do kapele sv. Križa odakle će uživati u pogledu na kanjon Rječine, more, Kvarnerski zaljev, otoke i Učku. Put će ih voditi dalje prema Lukežima i do Martinovog sela gdje se nalazi zadnji sačuvani mlin na Rječini. Put će se nastaviti do samog izvora Rječine te će uslijediti povratak prema Dražicama do Automotodroma i Sportskog aerodrom Grobnika, a završetak će biti u Čavlima.

Šetnica Radeševo obilježena zeleno-bijelim markacijama, izvrsna je ideja za poludnevni izlet u prirodu, a ta će se aktivnost održati 6. studenog. Staza nije kondicijski niti tehnički zahtjevna te je prikladna za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima, a krenut će se s velikog parkirališta nedaleko od stanice HGSS-a šumskim makadamom do vrha skijališta Radeševo, nakon čega slijedi spust do Planinarskog doma Sušak.

Prosinačke aktivnosti u Kastvu

Kastav će 11. prosinca biti domaćin „Riječke zimske lige u trčanju Igor Malešević“ koja je održava od 2004. godine i okuplja sportaše, trkače i triatlonce, a održat će se u Kastavskoj šumi. Aktivnosti u Kastvu nastavljaju se 17. prosinca prvim izdanjem adventskog traila „Tri kastafska vrha“. Trčat će se na dvije dionice – dužoj i zahtjevnijoj od 21 kilometara i 600 metara te kraćoj od 12 kilometara i 300 metara. Svojim većim dijelom obje staze trail utrke prolaze zaboravljenim planinarskim stazama i puteljcima šume Loza i Lužina u zaleđu Kastva, a ujedno prate Rapalsku granicu koja je značajno utjecala na živote stanovnika Kastavštine. Tijekom traila trkači će proći pored tri kastafska vrha: Majevi (411 metara), Stanić (465 metara) i Mačkov (507 metara).

Rijeka Outdoor namijenjen je svim zaljubljenicima u prirodu na temu traila i bikea, a koji žele istraživati Riječki prsten koji uključuje Bakar, Čavle, Jelenje, Kastav, Klanu, Kostrenu, Kraljevicu, Rijeku i Viškovo.

Rijeka Outdoor zajednički je projekt Turističkih zajednica Riječkog prstena koji uključuje Turističku zajednicu Grada Bakra, Turističku zajednicu općine Čavle, Turističku zajednicu Općine Jelenje, Turističku zajednicu grada Kastva, Općinu Klana, Turističku zajednicu Općine Kostrena, Turističku zajednicu Grada Kraljevice, Turističku zajednicu grada Rijeke i Turističku zajednicu Općine Viškovo.

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Kalendar događanja