Filmska vrpca

Festival, koji se tradicionalno održava na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima pokraj Opatije, i ove godine donosi ponajbolje recentne hrvatske dokumentarce od kojih su neki već igrali na drugim domaćim i inozemnim festivalima i nagrađivani su, dok se neki od naslova prikazuju premijerno.

Za nagradu publike i nagradu stručnog žirija u kojemu su Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehović, natječe se 12 filmova koje je selektor Oliver Sertić odlučio uvrstiti u konkrenciju jer “odskaču originalnošću, inovativnošću i kreativnim pristupom”.

“Posebno mi je drago da su u konkurenciji i dva filma iz regije, točnije riječki dokumentarac o povratku grupe FIT i kratki ‘Čistina’ mladog Vjekoslava Gašparovića, nastao kao dio Pulske filmske tvornice”, kazao je Sertić.

U okviru regionalnog programa LFF-a bit će prikazana tri dokumentarna filma autora iz Primorsko-goranske i Istarske županije, a LFF-u u goste ponovno dolazi Restart koji će se predstaviti s dva dokumentarca. Sve to u subotu, posljednjeg dana festivala kada će biti proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg festivala, ističe se nadalje u priopćenju.

Uz filmske, organizatori su pripremili i nekoliko glazbenih poslastica. Tako, svake večeri nakon projekcija slijedi glazbeni program na kojem će nastupiti Dubravko Lapaine (Zagreb), Paul Skawinski (London) i Ivan Kovačić Kova (Zagreb), Marinada (Rijeka) i Tigrova mast (Zagreb).