Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Dekan fakulteta Jože Perić, podsjećajući da je ta ustanova osnovana 1960. godine kao Viša ekonomska škola turističkog smjera, istaknuo je da to odličan fakultet. Odličan smo fakultet, s dobrom organizacijom, prednjačimo u bolonjskom vrednovanju rada studenata, imamo izvanredan potencijal nastavnika i suradnika, ocijenio je.

Govoreći o rezultatima, dekan Perić je rekao da program fakulteta visoko korelira s programima najboljih srodnih učilišta u Europi i SAD-u, a model ECTS sustava na njemu je savršen.

No, naveo je, primjenu Bolonjskog procesa nisu pratili kadrovi, što se odrazilo na dio kvalitete studija, rekao je, dodajući da fakultet ima izvrsnu suradnju s mnogim stranim visokim učilištima, i to u razmjeni nastavnika, suradnika i studenata te u radu na zajedničkim projektima.

Interes za studiranje na tom fakultetu dvostruko je veći nego što ima upisnih mjesta. Po ozbiljnim procjenama, oko 40 posto svih čelnih mjesta u turizmu drže bivši studenti tog fakulteta, rekao je dekan Perić, dodajući da je trenutačno na fakultetu 50 doktora znanosti i 10 magistara.

U sljedećem razdoblju, istaknuo je, cilj je izgradnja novih objekata za studentski smještaj i prehranu te edukacijskog i komercijalnog hotela s 80 postelja, zatim proširenje zgrade fakulteta uz gradnju sportske dvorane i izgradnja edukacijske marine s komercijalnim sadržajima u Iki, u blizini Opatije. Svi ti objekti činit će međunarodni centar za turizam i održivi razvoj.

Fakultet u nastavne programe nastoji uvesti što više izbornih predmeta koji prate dugoročne trendove razvoja turizma, pokreće novi poslijediplomski studij zdravstveni turizam te doktorski studij menadžment održivog razvoja, a kao fakultativne predmete u prvom razdoblju priprema se uvesti ruski, japanski i kineski jezik.

Fakultet nastoji ostvariti što bolju suradnju s gospodarstvom, lokalnom samoupravom, institucijama sustava i civilnim sektorom, istaknuo je dekan Perić.

Nazočne su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, predsjednik Studentskog zbora na fakultetu Dino Bruža te dekanica Fakulteta za turizam “Turistica” iz Portoroža Aleksandra Brezovec.

U organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u Opatiji sutra počinje 20. bijenalni skup “Turizam i hotelska industrija 2010.” s temom “Novi trendovi u turističkome i hotelskom menadžmentu”.