Vlakovi u cijeloj Hrvatskoj danas su stali na 15 minuta. Epilog je to najavljenog prosvjeda, od kojeg unatoč obećanju ministra Kalmete da će se kupiti 35 novih lokomotiva, prosvjednici nisu odustali.

Točno u 10:55 stali su vlakovi u cijeloj zemlji. No u Rijeci za to nije bilo potreba. Vlaka ni odkuda. No 15 minuta kasnije stigla je prva lokomotiva, a s njom i stari problemi. Slabo se ulaže u lokomotive, imaju već više od 50 godina, da su u muzeju ne bi više vrijedile – kaže nam strojovođa.

Hrvatske željezniceRiječkim podružnicama Sindikata prometnika i Sindikata željezničara bilo je zabranjeno komentirati prosvjed mimo njihove zagrebačke centrale. Bojazni od Zagreba za iznijeti svoje probleme, nisu imali u Sindikatu strojovođa.

– Svjedoci smo sve većeg ukidanja putničkih i teretnih vlakova, nakaradno sastavljenog voznog reda koji lokalno stanovništvo sve više udaljava od željeznica, ne ulažu u vučnu i željezničku infrastrukturu – kazao je povjerenik riječke podružnice Sindikata strojovođa Hrvatske, Stjepan Turkalj.

U protekloj godini zbog loše infrastrukture, naglašava Turkalj, smrtno je stradalo 5 osoba, a 118 je teže ili lakše ozljeđeno. Takvih će situacija ako se nešto hitno ne promjeni biti sve više, upozorava Turkalj.

– Smatramo da lijeni i neodgovorni visokopozicionirani članovi hrvatskih željeznica ugrožavaju sigurnost prometa, ljudsko dostojanstvo i egzistenciju naših radnika – dodaje Turkalj.

Unatoč svim problemima, radnici svoj posao obavljaju i više no korektno, smatra putnica kojoj 100 kuna do Ljubljane nije bilo teško izdvojiti.

– Bilo je prijatno, kondukteri, granica sve je bilo u redu, nemam nikakvih primjedbi – kaže nam putnica.

Obećanje o kupnji novih lokomotiva je dano, a da li će osmijeha na licima željezničara biti i dalje, pokazat će vrijeme do najavljenog novog prosvjeda ako se ne ispune zahtjevi.