VIDEO

09.12.2016.

Izložba fotografija „Agresija u svijetu – jučer i danas“ povodom 50 godina kluba Palach

Autor: Emilija Sekulić

Izložba fotografija Željka Morovića, jednog od osnivača Omladinskog kluba Jan Palach u Kružnoj ulici, otvorena je 8. prosinca u Galeriji SKC. Izložba nas vraća u doba sovjetske vojne intervencije u Čehoslovačkoj 1968. godine, u grad Plzenu, gdje se u tom trenutku našla grupa studenata Strojarsko-brodograđevnog fakulteta Rijeka.

Student Željko Morović ovjekovječio je ulazak sovjetskih vojnika na tenkovima u grad, napravivši snimke ruskim fotoaparatom Smena, koje su po njegovom povratku u Rijeku predstavljene u tadašnjem Omladinskom klubu u Kružnoj. Izložba je postala povod da se klub Index preimenuje u Studentski klub Jan Palach, što je bila zamisao Igora Mrduljaša, tadašnjeg predsjednika riječkog Saveza studenata.

Inicijator ponovnog postavljanja izložbe, Velid Đekić, stupio je u kontakt s autorom snimaka Željkom Morovićem i dobio od autora 57 digitaliziranih prizora s plzenskih ulica.

Izložba se pod nešto proširenim nekadašnjim nazivom postavlja u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom, Savezom udruga Molekula, udrugom Drugo more, KUD-om Baklje, gradskim Odjelom za kulturu i Muzejom grada Rijeke.

Izložbu je moguće besplatno posjetiti od 8. do 10. prosinca od 20 sati do ponoći, te od 12. do 17. prosinca od 17 do 20 sati.

Više u prilogu.