Riječka rock-scena 60-ih kronološki je prvo, time i herojsko poglavlje hrvatskog rocka. Pa i ne samo njega. Zahvaljujući temeljima postavljenim koncem 50-ih, riječka scena prva je jugoslavenska, štoviše prva rock-scena tadašnjega socijalističkog dijela svijeta. Tu je otvoren prvi rock-klub (1957.), formiran prvi ju rock-sastav (1960.), skladane prve domaće autorske teme (1962.), tu je nastupio prvi britanski bend u socijalističkom dijelu svijeta (1960.).

No, vrijeme je pokazalo kako ta vrsta prednosti Rijeci nije pomogla, dapače. Oficijelnih diskografskih izdanja s potpisom riječkih izvođača toga vremena začuđujuće je malo, pa je do nas stiglo tek ponešto radova Sonora, Uragana, Eti Juvan, Grupe 777 i trija Neda, Miljenko i Dario. Dio studijskih snimaka netragom je zagubljen, što se npr. dogodilo sastavu Sinovi mora. Dobar dio imena s gradske scene nije ni pokušao tonski zabilježiti vlastito djelovanje, što je otežalo priređivački posao na upravo objavljenom izdanju „Riječki prvi val“. Pa ipak, priča je sada u važnim poglavljima tu, zabilježena na trostrukom CD izdanju, piše Velid Đekić.

„Riječki prvi val“ zvučni je nastavak Đekićeve monografije „Red! River! Rock!“, koja o 60-ima govori riječju i fotografijama, a sada se o istoj dekadi govori onim što je glazbi ključno – tonovima.

Prvi CD pripada Uraganima, premijernoj jugoslavenskoj rock-formaciji, koja je krenula radom 1960. i imala sreću da objavila nekoliko zapaženih EP ploča i nesreću da do današnjeg dana ne doživi uobličavanje toga rada u albumskom formatu. Ovo izdanje ispravlja tu povijesnu nepravdu, pokazujući desetogodišnji evoluciju benda, dobrim dijelom zahvaljujući i skladbama snimljenim uživo.

Drugi CD posvećen je folk-triju Neda, Miljenko i Dario, prvoj jugoslavenskoj formaciji tog usmjerenja. Na djelu je studijski snimljen materijal. Dio toga materijala je početkom 70-ih ugledao oficijelno izdavačko svjetlo u obliku nekoliko EP izdanja, ali se ponovio fatum Uragana – album se nije dočekalo.

Treći CD u izdanju naslovljen je „Gužva na plaubi“, prema hitu sastava Sonori „Fešta na palubi“. To je mjesto kolektivnog istrčavanja desetak izvođača na palubu riječkoga glazbenog broda: Eti Juvan, Sonori, Plave zvijezde, Bohemi, Tois, Henric III., 6. stepenica, Toccata in re, Nota Brevis i Grupa 777. Uvid u zvučni materijal svjedoči kako je gradska scena 60-ih imala raznovrsne žanrovske rukavce inficirane soulom, power-popom, hard-rockom, jazz-rockom, psihodelijom i tko zna čime sve ne.

CD box „Riječki prvi val“ bogato je opremljen, uključuje knjižicu s uvodnim tekstom i mnoštvom popratnih informacija, a dizajniran je kao vizualna cjelina s monografijom „Red! River! Rock!“. Njegovi su izdavači KUD Baklje i Melody d.o.o., autor i urednik izdanja je Velid Đekić. Tehnička obrada snimaka rad je Andreja Baše i Roberta Funčića. U opremi su korištene fotografije Ante Škrobonje, Egona Hreljanovića, Petra Grabovca, Iztoka Žorža i nepoznatih autora. Likovno oblikovanje potpisuje Melina Mikulić.

„Zadnje, ne i manje važno: izdanje „Riječki prvi val“, posvećeno gradskoj rock-glazbi 60-ih, priziva u misli izdanje, „Riječki novi val“, posvećeno gradskoj rock-glazbi 80-ih. Nije to slučajno. Spona dvaju naslova upućuje na dugu i čvrstu povijesnu vertikalu riječke rock-scene, što će reći upozorava na vrijednost njezina kontinuiteta. Jednostavno, generacijske poetike bile su različite, ali strast prema rocku – zajednička“, zaključuje Velid Đekić.