VIDEO

23.01.2017.

U galeriji Filodrammatice otvorena izložba 3D Glitch

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak, 19. siječnja 2017. u galeriji Filodrammatice otvorena je izložba 3D Glitch. U doba opčinjenosti intervencijama u Photoshopu i digitalnim savršenstvom, britanskom umjetniku Jamesu Hutchinsonu prikladnim se činilo prirediti izložbu koja traga za antisavršenim – s naglaskom na razliku između ideje i provedbe, na filozofsku asimetriju svakodnevice i imaginacije. Iako napravljeni korištenjem visoke tehnologije, radovi nastali u okviru ove izložbe proizvodi su namjernih pogrešaka, slučajnosti, databendinga, distorzije, neopreznosti i manipulacije.

U četvrtak 19. siječnja 2017. godine u galeriji Filodrammatice otvorena je izložba 3D Glitch. U doba opčinjenosti intervencijama u Photoshopu i digitalnim savršenstvom, britanskom umjetniku Jamesu Hutchinsonu prikladnim se činilo prirediti izložbu koja traga za anti-savršenim – s naglaskom na razliku između ideje i provedbe, na filozofsku asimetriju svakodnevice i imaginacije. Iako napravljeni korištenjem visoke tehnologije, radovi nastali u okviru izložbe 3D Glitch proizvodi su namjernih pogrešaka, slučajnosti, databendinga, distorzije, neopreznosti i manipulacije.

Glitch je jedan od pojmova koji nije stigao pronaći primjereni prijevod na hrvatski jezik – kod nas se javlja u engleskoj inačici njemačke izvedenice glitschig, a koja je čini se potekla od jidiške riječi glitsh koja označava nešto sklisko – riječ glitch se često koristi u području računarstva, elektronike i video igara kao oznaka za kratkotrajne kvarove ili greške u sustavu koje se ispravljaju same od sebe. Međutim, njezina se primjena sve više javlja i u ostalim vrstama prirodnih i društvenih sustava, a svoje je mjesto također pronašla u umjetnosti u formi glitch arta.

Umjetnici koji na izložbi predstavljaju svoje radove su Eric Bainbridge, Darren Banks, Sophie Beresford, Michael Branthwaite, Ruth Brewis, Ralf Broeg, Keith Brown, Brit Bunkley, Nadine Castleman, Anne McCartney, Helen McCartney, Mircea Cirtog, Janine Goldsworthy, Paul Higham, James Hutchinson, Mark Klink, Christian Lavigne, Simon Martin, Graham Mitchinson, Martin Murphy, Mary Neubauer, Iain Nicholls, James Railston, Colin Rennie, Alvin Sher, Dominic Smith, Robert Michael Smith, Susana Sulic, Sumit Sarkar, Helena Swatton, David Winslow Van Ness, Patrick Visentin, Mary Visser, Andrew Werby, Laura West i Derrick Woodham.