Primorsko-goranska županija, logotipMarijanu Jurčeviću nagrada se dodjeljuje za dostignuća u teologiji i filozofiji, za izvanredan doprinos odgoju i obrazovanju brojnih naraštaja studenata, za uspješno promicanje kulture dijaloga na županijskom području, a Danielu Rukavini za međunarodni znanstveni doprinos imunologiji, za izvanredan doprinos obrazovanju studenata i mladih znanstvenika, za posebne zasluge u razvoju Medicinskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, stoji u obrazloženju dodjele.

Marijan Jurčević je profesor na Teologiji u Rijeci, a Daniel Rukavina bivši rektor Sveučilišta u Rijeci i znanstvenik s područja imunologije.

Godišnju županijsku nagradu dobit će udruga “Češka beseda” iz Rijeke koja okuplja pripadnike češke nacionalne manjine i to za dragovoljan rad u izgradnji Češkog doma te očuvanju kulture Čeha i doprinose u međunarodnoj suradnji. Uz “Češku besedu” godišnju nagradu dobit će alpinistice sestre Darija i Iris Bostjančić za uspon na najviši vrh svijeta Mount Everest.

Članovi županijske skupštine odlučili su dodijeliti naslov počasnog građanina županije hrvatskom političaru Dragutinu Haramiji za posebne zasluge za razvoj grada Rijeke i sjevernojadranskog regionalnog prostora šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Nagrada za životno djelo sastoji se od pisanog priznanja te novčane svote od 12 prosječnih neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini, a godišnja nagrada od pisanog priznanja te po četiri prosječne neto plaće. Dragutin Haramija kao počasni građanin dobit će povelju.

Nagrade će biti uručene dobitnicima 14. travnja na svečanoj sjednici skupštine u povodu Dana županije.