Gradska knjižnica Rijeka i ove godine od 19. do 25. travnja organizira Tjedan dobre dječje knjige. Program će se zbog protuepidemijskih mjera odvijati online na Zoom platformi, no većina gostiju bit će na čvrstom terenu – u Dječjoj kući!

Od nastanka 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige postao je središnja i prepoznatljiva gradska manifestacija slavlja čitanja od najmanje dobi. Svake godine bio je i produkcijski sve zreliji, a kada mu je slijedio svojevrsni vrhunac 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi pogodio ga je dobro znani “prijatelj” iz svijeta virusa. Ipak, u Gradskoj knjižnici Rijeka nisu pokolebani te je i ove godine pripremljena prava čitateljska kreativna fešta koja po prvi puta Tjedan dobre dječje knjige smješta u našu novu Dječju kuću, bar kao bazu za autore koji će se javljati virtualnim tehnologijama.

Epidemiološke mjere i stanje u Primorsko-goranskoj županiji, trenutno najstrože u Hrvatskoj, usmjerili su Tjedan dobre dječje knjige prema online svijetu.

“Iako nije riječ o tipu iskustva koje volimo, ovime se promiče nastavak stvaranja. Ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan”, navodi Gradska knjižnica Rijeka, dodajući da se samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazuje sklonost onom ljepšem svijetu koji svi želimo u trenutku kada nas uporni “prijatelj” napusti.”

Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

Gradska knjižnica Rijeka u Tjednu dobre dječje knjige najavljuje niz virtualnih  radionica, pričaonica priča, izložbi i razgovora s kreativcima i autorima među kojima su: Hana Vrca, Nikolina Manojlović Vračar, Ivanka Ferenčić Martinčić, Silvija Šesto, Željka Horvat-Vukelja, Anita Peti Stantić, Ivana Guljašević Kuman, Roman Simić, Jelena Pervan i dr.

Osim niza Zoom susreta, kroz Tjedan dobre dječje knjige, objavljivat će se prikladni kreativni “uradi sam” savjeti, sadržaji o dječjim knjigama kroz virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje ćete moći naknadno čitati u online Brickzineu čije će posebno veliko, svojevrsno instalacijsko izdanje, dočekati u Dječjoj kući.

Tjedan će obogatiti i čitateljski klubovi među kojima će čak i dio “klubova za velike” čitati dječje knjige. Knjižnice diljem Primorsko-goranske županije pripremit će posebne izložbe i online aktivnosti.

Cjelokupni raspored programa dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2021/04/Program-Tjedna-dobre-dječje-knjige-2021..doc

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Gradska knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. 

Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation. 

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. 

Kalendar događanja