U sklopu 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora, V.B.Z. je pripremio zabavan i edukativni program za najmlađe čitatelje među kojima je bilo i druženje u Dječjoj kući s književnikom Zoranom Ferićem, autorom dviju slikovnica za djecu. Pred najmlađim čitateljima s njim je razgovarao Roman Simić.

Zoran Ferić, jedan od poznatijih domaćih autora, okušao se i u pisanju edukativnih i toplih slikovnica, za koje je dobio prestižne nagrade, a koje na pristupačan, topao i najmlađima blizak način govore o teškim temama: „Suze svetog Lovre“ bave se rastavom roditelja, dok u „Snu ljetne noći“ Ferić piše o znatiželjnom dječaku Dadi koji se hrabro nosi s različitim problemima koji se ponekad događaju i malim dječacima. Ferićeve slikovnice obogaćene su predivnim ilustracijama Dominika Vukovića.

Uz slikovnica, Ferić je protekle subote na Vrisku u Exportu predstavio i svoj roman “Putujuće kazalište”, u razgovoru sa svojim prijateljem i urednikom Dragom Glamuzinom. Roman donosi povijest Ferićeve obitelji kroz cijelo 20. stoljeće, obuhvaća nekoliko ratova i drugih povijesnih događanja.

O autoru

Zoran Ferić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu i od 1994. godine radi kao profesor hrvatskog jezika u XVIII. gimnaziji.

Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine. Prvu knjigu priča, Mišolovka Walta Disneya, objavio je 1996. godine u Nakladi MD. Deset godina poslije dobio je za nju Nagradu Dekada. Za drugu knjigu priča, Anđeo u ofsajdu, objavljenu 2000. dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Prvi roman Smrt djevojčice sa žigicama objavio je 2002. godine, a sljedeće godine izlazi mu zbirka kolumni pod naslovom Otpusno pismo koje je pisao za tjednik Nacional. Roman Djeca Patrasa objavio je 2005. u biblioteci Premijera Jutarnjeg lista. Šest godina poslije, 2011., izlazi mu roman Kalendar Maja za koji je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop). Druga knjiga izabranih kolumni Apsurd je zarazna bolest izašla je 2012. godine. Tri godine poslije javlja se novim romanom Na osami blizu mora za koji je dobio Nagradu Fran Galović. Nakon toga objavio je ilustriranu knjigu za djecu San ljetne noći, s ilustracijama Dominika Vukovića, i dobio Nagradu Grigor Vitez. Godine 2018. izabran je za predsjednika Hrvatskog društva pisaca.

Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Živi u Zagrebu i redovito održava radionice pisanja u Booksi i CeKaPe-u.