Galerija Kortil tijekom travnja postaje mjesto susreta i druženja sugrađana. Povod tome bit će izložba Urbanog separea pod nazivom “Budi susjed!koja se otvara 9. travnja u 19 sati.

Izložba ‘Budi susjed’ u galeriju Kortil preselit će višegodišnji rad Urbanog separea. Izložba cilja prenijeti nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje događanja kojima ovaj kolektiv nastoji oživljavati, razmišljati, uređivati i poboljšavati javni prostor Rijeke. Kroz godine, takva su događanja privukla više od deset tisuća posjetitelja, volontera i partnera. Prateći moto ‘budi susjed’, izložba će tijekom svoga trajanja dodatno oživjeti preseljenjem na trgove, ulice i uspone Sušaka.

Sve aktivnosti su besplatne te se održavaju ili započinju u galeriji Kortil.

Prijave su obavezne za većinu aktivnosti, a mogu se poslati popunjavanjem prijavnice: https://bit.ly/budisusjed

Šetnje Sušakom

U sklopu izložbe održat će se niz šetnji Sušakom, a prva je zakazana za petak 12. travnja s početkom u 17:00 sati. Šetnja ‘U susjedstvu’ pokucat će na vrata ateljea, obrta, škola, galerija, udruga, tattoo i piercing studija te kemijskih laboratorija ovog posebnog riječkog kvarta. Posjetitelje će, kao pravi susjedi, na vratima dočekati Sušački umjetnici, obrtnici, majstori i ravnatelji.

Iduća šetnja, ‘Urbani đir Sušakom’, planirana je u subotu 13. travnja u 10 sati. Preko mostova Fiumare, uz obale Ričine, na nasipanu deltu Sušaka posjetitelje će povesti Društvo arhitekata Rijeka. Upoznat će se skriveni dijelovi kvarta, suočiti s njegovim problemima i potencijalima te razmišljati javni prostor istočnog centra Rijeke.

Šetnja ‘Street-art đir’ održat će se u utorak 16. travnja u 17 sati. Područje Sušaka prepuno je murala i grafita, a tko su umjetnici koji stoje iza njih i kako svi ti radovi nastaju otkrit će Ivana Lučić, voditeljica galerije Kortil.

Posljednja u nizu šetnji pod nazivom ‘Planinarski đir’ startat će u četvrtak 25. travnja u 11 sati. Od galerije Kortil, preko Sušaka i Bošketa, pa sve do Kozale posjetitelje će voditi Planinarsko društvo Kamenjak.

Marende u Kortilu

Nakon otvorenja izložbe, galerija Kortil u dvije će se prilike transformirati u privremeni restoran. Radi se o aktivnostima zajedničkog kuhanja, razgovora i jela kojima Urbani separe zadnjih godina oživljava riječke trgove, plaže, ulice i parkove.

U četvrtak 11. travnja, od 17 do 20 sati posjetitelji su pozvani na marendu ‘Pasta al limone’, gdje će se zajedno mijesiti tijesto, raditi tagliatelle i pripremati umak od limuna.

Kasnije u mjesecu, u ponedjeljak 22. travnja od 17 do 20 sati, posjetitelji su pozvani zaviriti u ulice Tokija, Kijota i Osake. Na marendi ‘Dango’, pod vodstvom Akari Obo pripremat će se tradicionalni japanski desert – kuglice rižinog brašna.

Radionice i vodstva izložbom

U petak 19. travnja u 18 sati organizirano je vodstvo izložbom za javnost. Isto će se ponoviti i u utorak 23. travnja u 17 sati, uz prijevod na znakovni jezik u organizaciji ‘Kultura svima!’. U suradnji s istim kolektivom planirana je i prva ovogodišnja radionica za djecu u sklopu edukativnog programa Vijeća mladih Benčić u galeriji Kortil.

U subotu 20. travnja, od 10 do 14 sati, istraživat će se zabavni recepti koji klince inspiriraju na male korake kojima sami mogu doprinijeti svome susjedstvu. Prijave za ovu radionicu moguće su isključivo putem obrasca na stranici: www.udrugavmb.hr

Strossmayerova na Susaku, foto_ Flickr

Tribina o kulturi u kvartu

U petak 26. travnja, od 18 do 20 sati, očekuje nas okrugli stol ‘Kultura – prebrojavanje’. Organizatori najavljuju tribinu pitanjima: ‘Tko u Rijeci danas gradi zajednice i oživljava kvartove? Tko se bavi javnim prostorom, a tko javnim dobrom?’ Na tribini će govoriti predstavnici susjeda i građanskih inicijativa, kao i predstavnici mjesnih odbora, ustanova i institucija. Prijave nisu potrebne, a ulaz je slobodan.

Obilazak HKD-a i Nebodera

U subotu 27. travnja, od 11 do 13 sati, očekuje nas vođeni obilazak HKD-a na Sušaku i hotela Neboder. Ova modernistička građevina monumentalno je mjesto susreta grada, kulture i turizma, nastala u dramatičnim okolnostima između dva rata. Šetnja ovim gradskim ‘otokom’ obići će sve dijelove kultnog kompleksa arhitekata Josipa Pičmana i Alfreda Albinija i zaviriti iza kulisa raznih prostora – od dvorana i ureda, pa do hotelskih soba na trinaestom katu.

Izložba ‘Budi susjed’ u galeriji Kortil otvorena je od 9. do 27. travnja – radnim danom 10 – 13 te 17 – 20, a subotom 10 – 13 sati.

Prijatelji izložbe ‘Budi susjed’ u Galeriji Kortil su Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka, Radio Roža, BrkLee Brewery, Adriaprint, CTK Rijeka, PD Kamenjak, Kultura svima, Vijeće mladih Benčić, HKD na Sušaku, Hotel Neboder, RE-EX, Atelje Mirna Sišul, Galerija Pasaž, Građevinska tehnička škola Rijeka, OŠ Centar, Volonteri u kulturi, Demonica Studio, Forever Yours Studio. Izložbu financijski podržavaju Galerija Kortil, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji razvoj udruge Urbani separe podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije