Vino

Tim je istraživanjem, objavljenim u American Journal of Cardiology, obrađeno više od tisuću žena i otkriveno je bolje preživljavanje kod žena koje su pile između nekoliko pića mjesečno i više od tri u tjednu.

Istraživanjem je najmanje deset godina praćeno više od 1.200 žena koje su hospitalizirane zbog infarkta. Utvrđeno je da je nakon deset godina umrlo 44 od stotinu žena koje nikad nisu pile, 25 od svakih sto koje su umjereno pile i 18 od svakih 100 koje su konzumirale impresivnije količine alkohola.

To znači da je rizik od smrti za one koje su pile alkohol bio 35 posto manji od onih koje nisu pile, zaključuju autori.

“Jedna od zanimljivih stvari je ta da nismo vidjeli razlike između različitih vrsta pića” kazao je Joshua Rosenbloom sa harvardskog medicinskog fakulteta koji je vodio istraživanje.

“Najnoviji dokazi sugeriraju da je alkohol sam po sebi koristan”, kaže on i dodaje da ovo istraživanje nije pokazalo razlike između vina, piva i žestokih pića.

“Jedno piće dnevno doista je dobro, pod uvjetom da je osoba disciplinirana”, komentirao je James O’Keefe kardiolog iz Missourija koji nije bio uključen u istraživanje.

U ranijem istraživanju koje je vodio O’Keefe utvrđeno je da umjereno konzumiranje alkohola nakon srčanog udara bolje za zdravlje kako žena tako i muškaraca nego apstinencija.

Kalendar događanja

Skip to content