U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je dodjela nagrade Ivo Kalina za 2017. i 2018. godinu koja je uručena labinskom akademskom slikaru Zdravku Miliću.

Ovu bijenalnu nagradu dodjeljuje Grad Rijeka za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke, a njeno deveto izdanje Miliću je dodijeljeno za njegovu retrospektivnu izložbu “Radovi 1981.- 2017.” koja je održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 31. kolovoza do 21. rujna 2017. godine.

Nagrada je dodijeljena na temelju prijedloga peteročlanog stručnog povjerenstva, a članica povjerenstva Ema Makarun navela je kako je Milić izabran među devet renomiranih konkurenata zbog važnosti njegovog rada i velikog traga kojeg je ovaj labinsko-riječki umjetnik ostavio na domaćoj suvremenoj likovnoj sceni. Također, istaknuta je i Milićeva uloga na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti gdje kao profesor oblikuje i usmjerava studente likovnih umjetnosti, kao i činjenica da je Milićeva izložba bila posljednji postav MMSU-a u staroj zgradi na Dolcu prije preseljenja u kompleks Benčić.

Događaju dodjele nagrade prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, kao i Anita Kalina, supruga pokojnog slikara Ive Kaline po kojem nagrada nosi ime.

Gradonačelnik Obersnel, koji je Miliću uručio posebno pisano priznanje te novčanu nagradu u bruto iznosu od 20 tisuća kuna, naveo je kako je izložba „Radovi 1981.- 2017.” oduševila članove povjerenstva kao i sve koji su ju pogledali, dodavši kako Milić svojim djelovanjem otvara brojna pitanja o povijesti, čovjeku, čovječanstvu, svakodnevici i stvarnosti.

Milić se zahvalio na nagradi, iskazavši ugodno iznenađenje ovim priznanjem, dodajući kako je kroz svoje brojne umjetničke cikluse u dugogodišnjoj karijeri tražio prepoznatljivost, čemu novoizdana monografija služi kao vječni pisani trag. Monografiju, koja na gotovo 300 stranica donosi uvid u autorov život i njegovu umjetnost, uz Milića su ukratko predstavili i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre (Museo d’arte contemporanea dell’Istria) Ketrin Milićević Mijošek te tekstopisac, urednik monografije i savjetnik Muzeja Mladen Lučić.