„Balet i ples su umjetnost trenutka, traju onoliko koliko traje izvedba te ostaju samo u sjećanju onih koji su ih u tom trenu vidjeli. Fanni Tutek Hajnal svojim je fotografijama produžila taj naš izvedbeni trenutak i podarila mu trajanje. Njene su fotografije nastale iz žive izvedbe, Fanni je s ansamblom od proba do premijere što fotografijama daje i posebnu emotivnu notu“, rekla je ravnateljica Baleta Maša Kolar na današnjem otvorenju izložbe fotografija Riječki Balet – novi brend našeg grada“ autorice Fanni Tutek Hajnal na postamentima na riječkom Korzu.

Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, inače ljubiteljica plesne umjetnosti, ovu je izložbu nazvala daškom glamura na Korzu.

„Riječki Balet pod ravnateljstvom Maše Kolar može stati uz bok onima s najpoznatijih svjetskih pozornica. Oni su doista Balet s karakterom koji nam pruža pravi kazališni, estetski užitak“, rekla je Sandra Krpan te zahvalila Fanni Tutek Hajnal što je na svojim predivnim fotografijama zaustavila onaj trenutak u kojem se prepoznaje žar te pokazala dio magije koja se događa u kazalištu. Osim toga, zahvalila je i Erste banci, generalnom pokrovitelju Baleta na važnoj podršci.

Fani Tutek Hajnal, Nina Goleš, Maša Kolar i Sandra Krpan

Fani Tutek Hajnal, Nina Goleš, Maša Kolar i Sandra Krpan

„Erste banka tradicionalno stoji uz sve značajne i prepoznatljive projekte Grada Rijeke. Stoga nas veseli i ovogodišnja suradnja s Baletom HNK Ivana pl. Zajca, te vjerujemo da ćemo i na ovaj način doprinijeti raznolikom kulturnom programu grada“, istaknula je Nina Goleš, zamjenica direktora poduzetničkog centra Rijeka Erste banke.

Autorica Fanni Tutek Hajnal istaknula je kako bi je najviše usrećilo kada bi njeni radovi uspjeli potaknui novu publiku, posebno mlade ljude, da dođu na predstave riječkog Baleta.

Uskoro nova baletna premijera

Izložba kazališne fotografije odnosno fotografija predstava Baleta HNK Ivana pl. Zajca premijerno izvedenih od sezone 2017./2018. godine do danas bit će postavljena na Korzu do 12. travnja, a nešto kasnije istog mjeseca, 27. travnja, na programu „Zajca“ je i nova baletna premijera: „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiříja Bubeníčeka i uz Riječki simfonijski orkestar kojim će ravnati maestro Valentin Egel.

Pod ravnateljstvom Maše Kolar, riječki je Balet ostvario izvrsnost svojih umjetničkih projekata, surađujući s već cijelim nizom međunarodno priznatih i autorski upečatljivih koreografa. Osim na matičnoj pozornici i pozornicama diljem Hrvatske, predstave su posljednjih pet godina zabilježile i brojna gostovanja u inozemstvu gdje su redom izazivale pravo oduševljenje i bile popraćene sjajnim kritikama te novim pozivima. Na taj se način prepoznatljivi riječki Balet uspješno pozicionirao na europskoj i svjetskoj baletnoj i plesnoj mapi. Riječki Balet s karakterom i njihov „ples do posljednjeg daha“ postali su tako „novi brend našeg grada“.

(Foto: Ivica Nikolac)