„Tobogan“ se zbiva u sklopu pripremnog programa za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u dva tjedna kulturnih, zabavnih i edukativnih aktivnosti donosi četrdesetak različitih događanja poput predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja koji će u fokus staviti dječju kreativnost i aktivnost.

Program Tobogana u RiHubu su predstavili Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020, Ana Sušić iz Gradskog kazališta lutaka, Barbara Zupičić iz Art-kina Croatia, Kristijan Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, Ivana Lučić iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te Natali Bosić iz Vijeća mladih Benčić.

Organizatori su pozvali sve građane da dođu na spektakularno otvorenje festivala u srijedu, 26. lipnja u 20 sati na Trgu 128. brigade HV-a gdje će se održati ulični teatar „Spark!“, kao i na svjetleći nastup „Birdmen“ na Klobučarićevom trgu od 21 sat, ali i na ostale javne događaje koji su besplatni i otvoreni za sve.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kazao je kako festival ima potencijal da postane najkvalitetnije naslijeđe projekta EPK koje će u Rijeci ostati i nakon 2020, te kako već sad predstavlja najveći festival dječjeg stvaralaštva u Hrvatskoj.

„Tobogan je izvrsna simulacija i trening za ono što će se događati u Dječjoj kući koja se otvara za manje od godinu dana, gdje djeca neće biti samo pasivni recipijenti sadržaja, nego aktivni sudionici“, rekao je Šarar.

Tehnologija, znanost i mašta

„Nadamo se da ćemo ukrasiti grad u čarobni stroj pun šarenila i igre“, kazala je Jelena Milić, navevši kako je ovogodišnji festival tematiziran kroz tehnologiju, znanost, maštu i budućnost te među bogatim programom „Tobogana“ istaknula gostovanje španjolskog umjetnika Francisca de Pajara koji će od 27. 6. do 2. 7. na raznim lokacijama u centru grada vršiti umjetničke intervencije u prostoru. Također, izdvojeno je i zatvaranje programa u Parku
Vladimira Nazora, 10. 7. od 20 sati uz piknik koncert Ivanke, Mrleta i Dječjeg zbora KAP koji će promovirati svoj dječji album te filmske projekcije uradaka nastalih na radionicama Art-kina.

Predstavnici institucija koje sudjeluju u festivalu izdvojili su vlastite najzvučnije aktivnosti, pa je tako Kristijan Benić iz Gradske knjižnice Rijeka istaknuo javno predavanje Marije Ott Franolić, 27. 6. u Ogranku GKR-a Trsat na temu važnosti čitanja od najmlađe dobi, kao i cjelodnevni program „„Tobogan RISpawn“ za igrače video-igara 3. 7. na Koblerovom trgu i Trgu Šišmiš.

Art-kino uz brojne radionice organizira i filmski program 27. 6. na Trgu Matije Vlačića Flaciusa uz projekciju švedske obiteljske komedije “Sune i Sune“, 2. 7. kada će se u Ljetnom Art kinu održati projekcija filma „Moje neobično ljeto s Tess“ te 4. 7. na Korzu, gdje će se od 21 sati održati projekcija legendarnog filma „E.T. – Izvanzemaljac“ Stevena Spielberga.

Gradsko kazalište lutaka svoj program otvara 28. 6. praizvedbom predstave „Kiša“, pobjedničke predstave natjecanja „Lutkolab“ Dječje kuće, a nastavlja predstavom „Avanture maloga Juju“ 3. i 4. 7.

Na Tržnici Brajda 8. srpnja održava se lutkarska predstava „Voćne priče“, a dan kasnije u Dječjem vrtiću Maestral održat će se riječko predstavljanje radionice senzornog kazališta “Čujte naš glas“, nastalo u suradnji riječkih lutkara s gostima iz irskog grada Galwaya.

Vijeće mladih Benčić zajedno s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti 28. lipnja od 20 sati organizira Disko u Pomorskom i povijesnom muzeju za sve uzraste, kao i predstavu „Zvučna kuhinja“ 5. srpnja u stražnjem dvorištu Akademije primijenjenih umjetnosti na Trsatu. Također, MMSU 9. srpnja u 17 sati na Trgu Ivana Klobučarića organizira javnu akciju za djecu Puzzlodrom, a prigodni program za djecu tijekom ova dva tjedna osmislio je i Prirodoslovni muzej Rijeka.

Sve informacije i na Dječjem trgu

Povodom festivala, Pavlinski trg postao je Dječji trg, a na njemu je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u simboličnom činu predao ključeve grada djeci. Ovaj trg, kojeg krasi dječje igralište i skulptura Voje Radoičića, služit će kao točka za informiranje o „Toboganu“ te mjesto na kojem će se djeca od 10 do 20 sati, svakim danom osim nedjelje, moći družiti s volonterima i djelatnicima festivala te crtati, bojati i zabavljati se na različite načine.

Više informacija o radionicama, slobodnim mjestima i prijavama možete pronaći na redovito ažuriranoj web stranici Rijeke 2020.

Program trećeg izdanja dječjeg festivala Tobogan možete preuzeti na sljedećem linku ili ga pogledati portalu Rijeke 2020.

Festival se zbiva u organizaciji TD-a Rijeka 2020 (programski pravac Dječja kuća), Art-kina Croatia, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Vijeća mladih Benčić te uz podršku i sudjelovanje brojnih udruga i institucija.