Kino magistrala obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

 Filmski hitovi i gostovanje filmaša duž Jadrana

Kino magistrala odvijat će se do kraja ljeta, a započinje projekcijom apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala – filmskog hita Košnica u riječkom Art-kinu Croatia 4. ožujka u 20 sati, dubrovačkom kinu Sloboda 6. ožujka i splitskim Zlatnim vratima 7. ožujka. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti.

Snimljena prema istinitom događaju, Košnica donosi toplu i snažnu priču o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane. Njen muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu, čime je nestao i glavni izvor prihoda obitelji pa Fahrije počinje raditi ono što najbolje zna – ajvar. Pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela s ciljem da postanu neovisne.

Kino magistrala započinje započinje projekcijom filma "Košnica", pobjednikom Sundance Film Festivala

Kino magistrala započinje započinje projekcijom filma “Košnica”, pobjednikom Sundance Film Festivala

Živi razgovori s publikom

Gostovanjima filmaša želja je publici pružiti dodatni sadržaj. To je ujedno i model prema kojem će kina koja su na trasi Kino magistrale do kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o poglednom filmu. Sljedeći u programu je canneski pobjednik francuski film Titan redateljice Julie Ducournau, potom malteški Luzzu redatelja Alexa Camillerija.

“Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama. Detaljno smo osmislili pristup u kojem je svaki partner snažan u određenom segmentu te svojom ekspertizom i iskustvom može pomoći drugim kinima da poboljšaju određene segmente svog poslovanja. Uključujemo gledatelje u aktivnosti i to je ključ naše strategije povratka u kino. Gledatelj nije samo objekt i konzument sadržaja, već sudjeluje u aktivnostima, a takav doživljaj daje mu jedno novo iskustvo, povezuje ga sa samim kinom i stvara osjećaj pripadnosti kino zajednici”, izjavio je Alen Munitić, koordinator Kina magistrale.

Kinostalgija za kinoljupce

Kino magistrala pokreće i putovanje kroz sjećanja gledatelja, iskustva i zapamćene trenutke odlazaka u kino. Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino. Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

Prvi stručno sastavljen školski katalog filmova

Dio projekta Kino magistrala kreiranje je i zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama. Više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.

Aktivnosti za mlade

Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje – od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška.

Kino magistrala jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ulaznice

Ulaznice za premijeru filma Košnica u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Događaj se organizira u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, a za ulazak na program potrebna je EU digitalna COVID potvrda.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.03. – 31.03.
 • (19:00)

Samostalna izložba Stjepana Pranjkovića „Totemi“ u Galeriji SKC

Izložba alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Stjepana Pranjkovića koja donosi seriju radova na temu rasta i odrastanja...

Detaljnije

Film
 • 26.03.
 • (20:00)

Bruce Lee na velikom platnu Art-kina: obljetnica kultnog filma “U zmajevom gnijezdu”

Jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih borilačkih filmova, čiji sjaj i značaj ne jenjava ni pola stoljeća od njegove pojave, prikazuje se u Art-kinu...

Detaljnije

Izložba
 • 30.03. – 28.03.
 • (00:00)

„Nestvarni podaci“ tema 18. izdanja festivala Moje, tvoje, naše

Radove na grupnoj izložbi "Nestvarni podaci", čiji su kustosi ciriško-berlinski umjetnički kolektiv !Mediengruppe Bitnik, predstavit će međunarodno priznati umjetnici i kolektivi...

Detaljnije

Koncert
 • 31.03.
 • (22:00)

Zagrijavanje za Zvečku: Goran Bare i Majke pale fantastičnu vatru u Exportu

Goran Bare i Majke stižu 31. ožujka u Export na Delti gdje će prirediti pravi rock spektakl kakav priliči samo beskompromisnim r'n'r veteranima...

Detaljnije

Koncert
 • 22.04.
 • (23:00)

Vojko V @Impulse festival

Vojko V riječkoj će publici u Pogonu kulture, osim starijih singlova, predstaviti i singlove s iščekivanog predstojećeg albuma “Dvojko”...

Detaljnije

Tribina
 • 22.04.
 • (18:00)

Tribina o glazbenom ukusu mladih “Kako to?”

Gosti tribine su glazbenik Andrija Vujević poznatiji kao Vojko V, radijski voditelj i glazbenik Antonio Livaić te Dunja Matić Benčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci...

Detaljnije