Zapljena ilegalne robe u akciji djelatnika Carinske uprave

Prema podacima Carinske uprave, u akciji je zaplijenjeno više od 3000 kg različite robe, pretežito se radi o voću i povrću, a zaplijenjeno je i 10 kg duhana i 5 litara alkoholnog pića i 36 kg mesa. Akcija je obuhvatila pregled 54 prijevozna sredstva (osobna vozila, kombi  te dostavna vozila). Provedeno je i ispitivanje nad 61 osobom koje su zatečene  u trenutku pregleda. Pregledana vozila nisu bila samo riječkih registracija; bilo je vozila s registarskim oznakama Zagreba, Varaždina, Zadra…

Kako je na konferenciji za medije iznio pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar, u tijeku je detaljna provjera dokumentacije  te  ukoliko se potvrde činjenice otkrivene provedbom mjera nadzora, riječ je o počinjenim prekršajnim djelima iz Zakona o trgovini, Zakona o poljoprivredi, Zakona o sprječavanju i obavljanju neregistrirane djelatnosti, Zakona o trošarinama, Zakona o hrani.

Grabar je rekao kako je Carinska uprava djelovala slijedom dobivenih novih ovlasti, a prilikom akcije pregledani su svi koji su tijekom akcije zatečeni sa robom bez odgovarajućih dokumenata na navedenom području. Jedan manji dio osoba koje su pregledane pušten je budući da su imali odgovarajuću dokumentaciju za robu koju su prevozili, ali će se unatoč tome i ta dokumentacija provjeravati kako ne bi došlo do previda. Onima koji nisu imali odgovarajuće dokumente, roba je odmah oduzeta te će se protiv njih pokrenuti prekršajni postupak. Grabar je rekao djelatnici Carinske službe proveli niz akcija diljem Hrvatske te da će se aktivnosti suzbijanja nelegalne trgovine provoditi i dalje.

Grabar je još naglasio kako ova akcija nema veze sa provedbom fiskalizacije na tržnicama, što je trenutno aktualna tema, već da se radi isključivo o suzbijanju ilegalne prodaje.
Budući da je većina zaplijenjene robe bila namijenjena prodaji na tzv. „zelenoj tržnici“, a riječ je o voću i povrću, iz Carinske uprave su poručili kako će se ta roba u dogovoru s gradonačelnikom donirati osobama slabijeg imovinskog stanja ili za potrebe pučke kuhinje, kako bi se roba ipak iskoristila za one potrebite, a ne bi završila na uništavanju.

(M.B.)