Na 18. međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Banjoj Luci u Bosni i Hercegovini, Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom „Zamrznute pjesme“ autorice i redateljice Tamare Kučinović osvojilo je tri nagrade: nagradu za najbolju režiju, nagradu za najboljeg glumca Tilenu Kožamelju i specijalnu nagradu za kompletan autorski rad Tamari Kučinović.

18. Međunarodni festival kazališta za djecu u Banjoj Luci održan je od 6. do 12. listopada, a u natjecateljskom dijelu sudjelovalo je 15 predstava iz 10 različitih zemalja: Rusije, Srbije, Italije, Slovenije, Poljske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Za mnogobrojnu publiku „Zamrznute pjesme“ izvedene su u utorak, 8. listopada, a osim srca publike, predstava je osvojila i stručni žiri kojeg su činili redatelj Jovica Pavić (Srbija), dramaturginja i redateljica Selma Parisi (Hrvatska) i glumica-lutkarica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić (Bosna i Hecegovina).

Uz redateljicu i autoricu predstave „Zamrznute pjesme“ Tamaru Kučinović, autorsku ekipu čine dramaturški suradnik i asistent redateljice Nikša Eldan, kreatorica lutaka, scenografije i lutkarska tehnologinja Alena Pavlović, lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, skladatelji Ivana Đula i Luka Vrbanić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić te suradnik za scenski govor Damir Orlić. Predstavu izvode glumci-lutkari Tilen Kožamelj, Damir Orlić, Petra Šarac, Andrea Špindel i David Petrović.

Predstava nastaje po motivima bajke „Zamrznute pjesme“ Stjepana Grigorjeviča Pisahova, ruskog pisca i umjetnika koji je život u hladnim krajevima Rusije uspio pretočiti u zabavnu, likovno izražajnu, poetičnu i životnu knjigu punu bajki i dirljivih izmišljotina koje govore ponajviše o ljepoti ljudskog života. U takvom izmišljenog svijetu, gdje se sok radi od padajućih zvijezda, sve je moguće. Stoga ova predstava govori o rušenju jezičnih, vremenskih, prostornih razlika koje se ruše na atom prijateljstva i ljubavi, koji u svojoj suludoj jednostavnosti ruši i malo veće barijere od jezičnih, a to su one nastale od slomljenog srca i nepovjerenja.

Osim sudjelovanja na mnogim domaćim i inozemnim gostovanjima i festivalima, važno je naglasiti da su „Zamrznute pjesme“ najnagrađivanija predstava u povijesti Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja sada broji 23 nagrade.

Kalendar događanja