VIDEOREPORTAŽA

31.03.2018.

Riječko pankersko proljeće s Parafima

Autor: Sanja Kapidžić

Grupa Paraf, koju su u originalnom tročlanom sastavu činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac, svoj je prvi službeni nastup imala 22. ožujka 1978. u prostoru dvorane Talijanske zajednice Circolo. Taj trenutak danas prepoznajemo kao početak riječke punk scene. Iznimno je važan i za povijesni razvoj riječkog i jugoslavenskog rocka jer je Paraf, kao jedan od prvih punk bendova u cijeloj socijalističkoj Europi, potaknuo svu silu riječkih klinaca na osnivanje svojih sastava.

Grupa Paraf, koju su u originalnom tročlanom sastavu činili Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac, svoj je prvi službeni nastup odsvirala 22. ožujka 1978. u prostoru dvorane Talijanske zajednice Circolo. Taj trenutak danas prepoznajemo kao početak riječke punk scene. Iznimno je važan i za povijesni razvoj riječkog i jugoslavenskog rocka jer je Paraf, kao jedan od prvih punk bendova u cijeloj socijalističkoj Europi, potaknuo svu silu riječkih klinaca na osnivanje svojih sastava.

Na istom mjestu, točno četrdeset godina od tog koncerta, Valter Kocijančić s pratećim sastavom Perspektiva (Alen Tibljaš, Robert Jovanović i Vava), kratkim nastupom od šest pjesama, podsjetio nas je na prve Parafove dane. Svirka je uslijedila nakon tribine "Proljeće s Parafima – 40 godina punka u slobodi" u kojoj su sudjelovali novinar i publicist Velid Đekić, pjevačica druge postave Parafa Pavica Mijatović - Vim Cola, producent prvog Parafovog albuma Igor Vidmar, beogradski kroničar ex YU scene i enciklopedist Petar Janjatović, novinar i publicist Ivan Molek i drugi.

Prolaznici Korzom još su jučer mogli primijetiti novopostavljeni materijal na panoima koji svjedoči o desetogodišnjem radu riječkog punk banda Paraf, a današnje su otvaranje ove izložbe upriličili i sami članovi ove legendarne skupine. Ovog se mjeseca, točnije 22. ožujka, obilježava četrdeset godina od datuma kada je originalni tročlani sastav izveo svoj prvi službeni nastup u prostoru Talijanske zajednice Circolo, stoga je gradski Odjel za kulturu u suradnji s autorom izložbe Velidom Đekićem i dizajnerom Mladenom Stipanovićem organizirao vizualnu rekonstrukciju jedne karijere u jednom drugom dobu.

Ovaj pak koncert tek je jedan u nizu događanja kojima Rijeka ove godine obilježava "riječko pankersko proljeće" i 40 godina Ri rock festivala. Počelo je na Korzu retrospektivnom izložbom "Paraf – bode kao trn" koja svjedoči o desetogodišnjem radu benda, a na otvorenju su se okupili i sami članovi ove legendarne skupine. Autor izložbe je Velid Đekić, dizajn potpisuje Mladen Stipanović, a organizirana je u suradnji s gradskim Odjelom za kulturu.

Uskoro će biti otkriven i restaurirani grafit Parafa na stubama što se spuštaju od Kozale prema Parku Vladimira Nazora (danas Parku Nikole Hosta), koji je 2016. godine proglašen zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značenja. Ispisali su ga sami članovi benda, a mjesto grafita nije slučajno. Osim što su članovi Parafa stanovali u tom dijelu grada, upravo u tom parku 1977. godine izveli su i prvi nenajavljeni koncert, pri čemu su im prvu publiku činili slučajni prolaznici.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1