Zaklada FIPRO inovativne poduzetničke projekte sufinancira u suradnji s Gradom Rijeka kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, odnosno kroz mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga.

Krajnji cilj ove potpore je stvaranje konkurentnijih proizvoda i usluga kako bi poduzetnici na području Rijeke bili uspješniji na tržištu, više ulagali u razvoj i te otvarali nova radna mjesta.

U sklopu Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija, na raspolaganju je bilo 150 tisuća kuna, a pojedinom natjecatelju mogla su se dodijeliti sredstva u minimalnom iznosu od 35 tisuća kuna te maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. lipnja 2021. godine pristiglo je 18 prijava, a odlukom stručnog povjerenstva iznosima od po maksimalnih 50 tisuća kuna bespovratnih sredstava sufinanciraju se projekti: Pazigrad SmartSCAN, prijavitelja RI – ING NET d.o.o., Razvoj integriranog softverskog rješenja za ugostiteljstvo, prijavitelja Tomislava Fabeta (u međuvremenu osnovano poduzeće SMART ORDER d.o.o.) i Sustav za bežičnu inventuru proizvoda na udaljenim prodajnim lokacijama, koji je prijavio Obrt Kandelica.

Prilikom potpisivanja ugovora upravitelj Zaklade FIPRO Boris Golob i savjetnik u Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke Dario Dobrilović izrazili su zadovoljstvo kvalitetom prijavljenih projekata.

Vlasnik obrta Kandelica, Nikica Nežić istaknuo je kako će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj njihove inovativne poslovne ideje provođenja inventure robe na udaljenim lokacijama korištenjem RFID tehnologije.

„Dobivena sredstva su namijenjena za izradu modula koji bi se nadogradio na naš postojeći poslovni sustav, za nabavku novog računala te za ispitivanje odgovarajućih hardverskih komponenti i izradu prototipa. Financijska pomoć u ovoj fazi ubrzat će razvoj projekta, a  zbog digitalnog i ekološki pozitivnog utjecaja omogućena nam je i prijava na EU natječaj EU-REACT te time povećavamo šanse za komercijalni uspjeh sustava u budućnosti.“ istaknuo je Nežić.

Kroz mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga od 2017. godine do danas ukupno deset poduzetnika primilo bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od oko pola milijuna kuna.