Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP). Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Vrijednost ovih sedam projekata je 467 tisuća kuna, od čega je Grad Rijeka izdvojio 202 tisuće kuna, dok je ostatak od 265 tisuća kuna ostvaren kroz volonterski rad i sponzorstva. Naime, glavni cilj RPLP-a upravo je poticanje vijeća mjesnih odbora, udruga i građana na zajedničko sudjelovanje u uređenju okoliša. U 2017. godini doprinos realizaciji projekata dalo je 320 volontera te brojni javni i gospodarski subjekti.

Tijekom 2018. godine realizirano je ili je još u realizaciji sedam novih projekata, a u studenom se planira raspisivanje Poziva za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2019. godinu.

Nastavak uređenja okoliša Zavičajnog muzeja Drenova

U 2017. godini provedena je druga faza uređenja dvorišta Zavičajnog muzeja na Drenovi kako bi se dobio multifunkcionalni prostor pogodan za održavanje raznih događanja za građane svih generacija te uspostavilo novo kulturno čvorište.

Tako je uređen parter gdje su položene elektroinstalacije za osvjetljenje dvorišta, izbetonirane su dvije podloge za montažne pozornice te je montiran okvir za filmsko platno. Također, postavljena je i montažna automatska meteorološka stanica priključena na sustav pljusak.com.

Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP). Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.Uspješnost projekta očituje se na velikoj posjećenosti raznolikih programa koje priređuju udruge, a posebno veliki interes građana izazvalo je postavljanje meteo stanice. Vrijednost projekta je 43.264,79 kuna, a u realizaciji je sudjelovalo 7 volontera s 336 sati rada.

ŠkuRi Dvori – revitalizacija dvorišta OŠ Škurinje

Realizacijom projekta „Revitalizacija školskoga dvorišta – ŠkuRi Dvori“ učenici su u školskom dvorištu dobili: 17 novih drvenih klupa, 10 kružnih struktura za sjedenje i igru te pozornicu s pet redova pomičnih klupa.
Najveću promjenu unio je zid oslikan simbolima Rijeke, nacrtane su i igre na tlu, dvorište je oplemenjeno i cvijećem u novim žardinjerama, uređen je kamenjar s mediteranskim biljem, postavljene su edukativne pločice, kao i 10 koševa za smeće.

U Osnovnoj školi Škurinje održana je prezentacija projekta Revitalizacija školskoga dvorišta – ŠkuRi Dvori realiziranog u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva. Realizacijom projekta učenici su u školskom dvorištu dobili na korištenje: 17 novih drvenih klupa, 10 kružnih struktura za sjedenje i igru te pozornicu s pet redova pomičnih klupa. Najveću promjenu unio je zid oslikan simbolima Rijeke, nacrtane su i igre na tlu, dvorište je oplemenjeno i cvijećem postavljanom u nove žardinjere, uređen je kamenjar s mediteranskim biljem, postavljene su edukativne pločice o mediteranskom bilju i uputama vlasnicima pasa o ponašanju u školskome dvorištu, kao i 10 koševa za smeće. Cilj projekta nije bio samo poboljšati uvjete za boravak učenika u dvorištu škole, uz nastavu na otvorenom, već prije svega unaprijediti suradnju učenika, roditelja i škole s lokalnom zajednicom, među ostalim i
Mjesnim odborom Škurinjska draga i Gradom Rijekom, kao i nekoliko riječkih srednjih škola.

Uređenje dvorišta pokrenulo je Vijeće roditelja OŠ Škurinje Rijeka i grupa građana, a idejni projekt donirala je bivša učenica OŠ Škurinje, danas inženjerka krajobrazne arhitekture, i to na temelju iskazanih potreba
učenika.

Ukupna vrijednost projekta je 116.573,33 kuna. U realizaciji projekta bilo je uključeno svih 220 učenika škole i njihovih roditelja, 40 učitelja i ostalih zaposlenika škole. Odrađeno je 1517 volonterskih sati.

Uređen okoliš Dječjeg vrtića Maestral

Građani okupljeni oko projekta „Sretni u svom dvorištu“ oplemenili su vanjski prostor vrtića „Maestral“ novom spravom i oslikanim igrama i poligonima za djecu, čime je postignuta bolja komunikacija i integracija polaznika vrtića, koji kroz inkluzivne i posebne skupine polaze djeca s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra. Projektom je uređena površina oko 2700 m2 dvorišta, a ranije je u suradnji s Gradom Rijekom postavljena nova
ograda i rasvjeta.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva uređeno je okoliš Dječjeg vrtića Maestral. Građani okupljeni oko projekta Odgajatelji su u suradnji s obiteljima djece dio dvorišta prenamijenili u vrt u kojem uzgajaju povrće te je ostvarena i suradnja s Anom  Smokrović, osnivačicom portala „Anino povrće“. Ideja se proširila i na voćnjak čiju je realizaciju pomoglo Vijeće MO Brašćine-Pulac donacijom sadnica te su se u sadnju uključili štićenici prihvatilišta za beskućnike “Ruža Sv. Franje” s Kozale, djeca i zaposlenici vrtića.

Ukupna vrijednost projekta je 79.694,25 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 55 volontera, koji su odradili 845 volonterskih sati.

Mediteran u malom u Dječjem vrtiću Zvonimir Cviić

Djeca dječjeg vrtića Zvonimir Cviić, koja su i sama sa svojim roditeljima i odgajateljicama sudjelovala u projektu, u sklopu projekta „Mediteran u malom“ u dvorištu svog vrtića dobila su nove sprave za igru,
mediteranski vrt te ljepši i funkcionalniji prostor za igru i učenje.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva grupa građana provela je projekt „Mediteran u malom“, čijom provedbom je uređen okoliš Dječjeg vrtića Zvonimir Cviić. Djeca, koja su i sama sa svojim roditeljima i odgajateljicama sudjelovala u projektu, u dvorištu svog vrtića dobila su nove sprave za igru, mediteranski vrt te ljepši i funkcionalniji prostor za igru i učenje.Poravnata je prilazna staza te na njoj izrađene taktilne ploče, očišćen je okoliš, nabavljen pješčanik i kućica za djecu, posađen mediteranski vrt te uređena postojeća oprema. Osim toga, izrađeni su spremnici za
recikliranje, veliki spremnik za kompostiranje i oznake za mediteranski vrt, te su oslikani zidovi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 56.018,65 kuna. Uključila su se 93 volontera, koji su odradili 616 volonterskih sati.

Tijekom realizacije projekta uspostavljeni su odlični odnosi s udrugama, posebice udrugom Art Mašina koja je organizirala posjet 24 učenika iz International School of Zug and Luzern. Oni su oslikali zidove vrtića.

“Bajka među neboderima” – Dječji vrtić Rastočine

U sklopu projekta uređena je južna strana dvorišta Dječjeg vrtića Rastočine, a s obzirom na to da je glavni problem bila devastacija okoliša izvan radnog vremena vrtića, projektom je postavljeno 6 nadzornih kamera, 25 metara ograde, ulazna vrata te tri rasvjetna tijela, što se pokazalo efikasnom zaštitom. Dvorište je dobilo tobogan, uređene su senzorna i trim staza, postavljena umjetna trava za nogometno igralište, a okoliš je oplemenjen cvjetnjakom i povrtnjakom.

Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP). Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.Projekt je bio poticaj da se vrtić uključi u Festival „Neboderi – grad među oblacima“. Djeca su donirane sadnice začinskog bilja zasadila u povrtnjak te teglice, koje su podijeljene zainteresiranim stanarima rastočinskih nebodera. Iz Festivala se izrodila i ideja za masku Riječkog karnevala – Rastočinski urbani vrtovi, a osmišljena je tako da se može reciklirati.

Ukupna vrijednost projekta je 81.197,06 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 55 volontera, koji su odradili 500 volonterskih sati.

Senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka

Putem projekta “Poklonimo im osmijeh” uređen je senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje – Područnog ureda Baredice namijenjen kvalitetnijem radu s djecom s teškoćama u razvoju.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva kroz projekt nazvan “Poklonimo im osmijeh” uređen je senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje – Područnog ureda Baredice namijenjen kvalitetnijem radu s djecom s teškoćama u razvoju.Nositelj projekta je Međunarodna komora mladih (JCI) Rijeka, koja je u suradnji s Gradom Rijekom te nizom donatora i sponzora uredila vanjski prostor zametskog odjela Centra za odgoj i obrazovanje. Senzorički vrt namijenjen je ponajprije osobama s teškoćama u razvoju, korisnicima ove ustanove. U njemu se djeca s
teškoćama u razvoju bave vrtlarenjem te time razvijaju svoje senzoričko iskustvo.

Postavljeno je 45 m2 drvenog puta za kretanje s kolicima i nova ljuljačka te brojna pomagala za djecu, a uređen je i okoliš vrta. Vrijednost projekta prepoznala je jedna teretana koja je u želji da pomogne organizirala
humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno uređenje vrta kojoj se odazvalo čak 150 članova teretane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 46.596,30 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 20 volontera, koji su odradili 400 volonterskih sati.

Fitnes park na Mihovilićima

Glavni cilj projekta bio je uređenje zelene površine i njeno opremanje fitnes spravama za odrasle.

Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP). Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzori, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.Proračunskim sredstvima Grada Rijeke nabavljeno je 5 fitnes sprava, koje su postavljene unutar zelene površine na području Mihovilića, a volonterskim radom odrađeno je betoniranje terena. U planu je hortikulturno uređenje, kao i uređenje pješačkih staza.

Mještani su izrazili zadovoljstvo što su fitnes sprave za odrasle od sada dostupne i na Pehlinu. Kada to dopuste vremenski uvjeti, članice Kluba umirovljenika Pehlin koriste sprave za rekreaciju na otvorenom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 43.990,00 kuna. U realizaciji je sudjelovalo 37 volontera, koji su odradili 240 volonterskih sati.

Kalendar događanja

Otvorenje instalacije
 • 03.07.
 • (18:00)

Otvorenje umjetničke instalacije “Potezi i Rezovi” Sofie Thorsen u Brseču

Kamena umjetnička skulptura koja postaje mjesto okupljanja i druženja u malom parku pored boćarskog igrališta u Brseču....

Detaljnije

Predstava
 • 02.07.
 • (18:00)

Malo papirnato kazalište iliti kamišibaj u Gradskoj knjižnici Rijeka

Kamišibaj je jako lijepa i kreativna kazališna forma, a da je tako pokazat će nam "Kozlići"....

Detaljnije

Predstava
 • 02.07.
 • (21:00)

Port of Dance: „FLY!“ Markéte Stránske

"FLY!" je plesni solo Markéte Stránske koji govori o fizičkom životnom iskustvu s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake...

Detaljnije

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža sa radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu “Operu Navale”

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Skip to content