Šesto sati tj. čak 15 radnih tjedana brojke su koje obilježavaju volonterski srpanj prepun događanja u Europskoj prijestolnici kulture. Naime, 128 volontera u projektu EPK bilo je angažirano na 13 različitih programa Ljeta u prijestolnici, dajući sebe i svoje vrijeme kroz različite poslove – od sudjelovanja u samoj produkciji programa, pa do uloge domaćina na događanjima.

Samo na dječjem festivalu Tobogan koji je u Rijeci održan od 16. do 23. srpnja, tijekom 8 dana, 78 je EPK volontera odradilo 420 sati, što je ukupno čak 10 i pol tjedana tj. 2 i pol mjeseca rada!

Ove brojke pokazuju da su volonteri iznimno važan segment EPK projekta, koji se tijekom 2020. godine, unatoč COVID-krizi, punom parom nastavio provoditi diljem Rijeke i Primorsko-goranske županije. Mnogobrojna događanja održana u sklopu EPK programa svoju uspješnost, između ostalog, itekako duguju upravo pomoći, znanju, vještinama, dobroj energiji i zajedništvu volontera.

Volonteri radionice festivala Tobogan

Volonteri radionice festivala Tobogan

Oni su dio svake odigrane predstave, svakog odsviranog koncerta, postavljene izložbe, kao i performansa, radionica, igraonica, projekcija…, a svojim trudom, radom i uloženim slobodnim vremenom, dokazuju da se sve može – kad se hoće.

Europska prijestolnica kulture ima svoje superheroje

Velika angažiranost i predanost volontera u projektu Europske prijestolnice kulture bila je vidljiva i tijekom EPK pretprograma prethodnih nekoliko godina, gdje su punim srcem sudjelovali u pripremi, organizaciji i produkciji raznih sadržaja. Ulazak u važnu 2020. godinu i samo otvorenje Europske prijestolnice kulture 1. veljače podiglo je aktivnosti volontera na višu razinu. Njih preko 300 bilo je dijelom cjelodnevnog programa, u što su ukupno uložili čak 1960 volonterskih sati!

Prekidom kulturnih događanja, uslijed početka COVID-krize, volonteri Europske prijestolnice kulture osim angažiranosti, predanosti i zajedništva, pokazali su još jednu dobru stranu, a to je – hrabrost. Ni pandemija nije mogla protiv sile pozitivne energije ovih ljudi, već  im je na neki način dala dodatni vjetar u leđa, iz čega je nastala prava eksplozija nesebičnih djela.

U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, EPK volonteri su u situaciji otežane prometne komunikacije transportirali zaštitne vizire od pojedinaca koji su ih izradili 3D printanjem do Kampusa, gdje su se viziri montirali i distribuirali zdravstvenim djelatnicima u Primorsko-goranskoj županiji. Jedna od volonterki čak je donirala materijal za 3D printanje, a o svom je trošku izrađivala i držače za vizire te ih potom donirala Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci, koja je također printala zaštitne maske za medicinsko osoblje.

Volonterke s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom

Volonterke s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom

U istom je periodu ostvarena i suradnja s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, koji ima vlastiti volonterski program. Potrebni su bili informatori koji pružaju korisne informacije pacijentima koji dolaze na preglede, čemu su se odazvale tri EPK volonterke.

No, ni tu priča nije stala. Hrvatski kulturni dom na Sušaku, kao nositelj volonterskog programa Europske prijestolnice kulture, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka organizirao je akciju darivanja krvi kojoj su se, između ostalih, odazvali volonteri EPK i pritom još jednom pokazali svoje veliko srce.

Volonterka Zvjezdana Gerc i koordinatorica volonterskog programa Asja Brusić

Volonterka Zvjezdana Gerc i koordinatorica volonterskog programa Asja Brusić

Usto, volonteri Europske prijestolnice kulture dokazali su da se volontirati može i u virtualnom prostoru. HKD, u suradnji sa Netforppom (Europskom mrežom za psihodinamičku psihijatriju), proveo je istraživanje pod nazivom ‘Moj život u karanteni’, usmjereno na osnovnoškolce i srednjoškolce. Cilj istraživanja bio je procijeniti moguće psihološke i društvene posljedice proizašle iz stanja izolacije tijekom pandemije koronavirusa, a provodio se putem online upitnika Odsjeka za neuroznanosti i mentalno zdravlje Sveučilišta La Sapienza u Rimu (Italija) te je obuhvatio Hrvatsku, Italiju, Španjolsku i Rumunjsku. EPK volonteri svoj su doprinos dali prevođenjem upitnika, prilagođavanjem upitnika hrvatskim standardima, a trenutno se bave analizom dobivenih podataka.

Sve više mladih volontera

Nakon što su mjere Nacionalnog stožera popustile i nakon što je krajem svibnja ponovno postalo moguće organizirati kulturna događanja, EPK volonteri vratili su se volontiranju na kulturnim programima koji su se zaredali u Rijeci i okolici, čime upravo ispisuju još jednu hvalevrijednu priču.

Volonteri Tower Cirkus Toboganius

Volonteri Tower Cirkus Toboganiusa

 – Neopisivo sam ponosna na naše građane koji su se odlučili volontirati za Europsku prijestolnicu kulture! Uvijek su nam na raspolaganju, a njihov je entuzijazam i sloga neiscrpna inspiracija i za nas koji na projektu radimo, ističe koordinatorica EPK volontera Asja Brusić i dodaje: – Nema tog problema koji oni ne mogu riješiti kad udruže snage, a posebno veseli vidjeti da njihovo zajedništvo jača iz programa u program. Mi smo prije svega jedna jako vesela skupina koja se itekako dobro zabavlja dok ‘radi’, a posebno me raduje činjenica da nam se priključuje sve više mladih ljudi, što još više osnažuje pozitivan duh koji među nama vlada.

U pripremi je još mnogo kulturnih događanja i aktivnosti u kojima će tijekom ove godine, u kojoj Rijeka nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, volonteri moći sudjelovati. Garancija je to za još mnogo sretnih trenutaka unutar ove vesele družine, koja volontirajući pokazuje kako zajedništvo, pozitivan duh i entuzijazam – sve pobjeđuju.

Rad volontera Europske prijestolnice kulture može se pratiti putem Facebook grupe Volonteri Rijeke 2020 – EPK i Facebook stranice Rijeka 2020, a svi oni koji neće moći odoljeti volonterskom pozivu, slobodni su pridružiti se u bilo kojem trenutku. Prijaviti se mogu na web stranici rijeka2020.eu.

Nema sumnje, uspješan volonterski program ostaje jedno od trajnih nasljeđa projekta Europske prijestolnice kulture.

Kalendar događanja