Mjesni odbor Školjić – Stari grad u suradnji s udrugom Urbani separe i platformom za razvoj zajednice MO Hartera, najavljuje niz vikend-događanja u riječkoj Vodovodnoj ulici: turnir u graničaru i povlačenju užeta, vođene šetnje, radionice izrade urbanog namještaja, sadnje bilja, uličnog oslikavanja i izrade brodića, usmjerene razgovore, glazbu i filmsku projekciju. Na ovaj se način i MO Školjić – Stari grad priključuje događanjima koja su lani, u organizaciji MO Hartera, krenula s ciljem promocije i revitalizacije ovog zaboravljenog dijela grada.

Program počinje u petak, 3. rujna od 17 sati, na platou ispred hotela “Continental” gdje će se igrati turnir u graničaru, uz glazbenu kulisu Radio Rože. U 18:30 s iste lokacije kreće Vodovođena tura voditelja Marka Smoljana – šetnja poviješću Školjića i Vodovodne ulice. Tura će se na kraju Vodovodne, kod Energane, transformirati u Kritičku šetnju – “đir” s vijećnicima i tajnikom Mjesnog odbora Školjić – Stari grad te s komunalnim redarom, s kojima će se razgovarati o potencijalima i rješenjima za brojne probleme Vodovodne koje zamjećuju njeni stalni i privremeni stanovnici.

U subotu, 4. rujna, najavljen je niz aktivnosti. Tijekom cijelog dana na tiramolu na kraju Vodovodne bit će postavljena izložba glasila MO Školjić – Stari grad “Pod voltun” koju će se moći razgledati i u nedjelju. U tzv. Džepnom parku koji je lani uređen na kraju Vodovodne, u 18 sati počinje radionica izrade urbanog namještaja, gredica i sadnje biljaka u suradnji s Tranzicijskom inicijativom Rijeka, a u isto vrijeme ispred Caffe bara “Skradin” počinje i radionica izrade brodića za djecu, uz razgovor o Rječini. U 19:45 ispred “Skradina” potezat će se konop (tzv. Vodovodna protiv svih), u 20 sati počinje Ćakula, razgovor o problemima i potencijalima Vodovodne a u 21 sat u dvorištu na adresi Vodovodna 25 započet će program Kino Vodovodna – projekcija filma u organizaciji Liburnia Film Festivala. Na programu je glazbeni dokumentarac “Da je meni ono što mi nije” redateljice Višnje Skorin iz 2019. godine. Film prati Sandru Jurak koja je radila u sportskoj redakciji i bila osobna asistentica poznatoj osobi s estrade. Spletom okolnosti, Sandra ostaje bez oba posla i mora se “vratiti kući”, mami, u mali stan, u kvart iz kojeg je otišla prije 30 godina. Računi se moraju plaćati, pa tako Sandri niti jedan posao nije stran: čisti stanove, brine o zgradi, njeguje staricu Šaćiru. Ipak, Sandrina najveća želja je zarađivati glazbom. Iako s 50 godina i 20 kila viška “slava” izgleda kao nemoguća misija, Sandra se prijavljuje na televizijski show nadajući se proboju…

U nedjelju 5. rujna u 18 sati u Džepnom parku kreće radionica uličnog oslikavanja s umjetnicom Tanjom Blašković i nastavak radionice uređenja Džepnog parka odnosno izrade urbanog namještaja, gredica i sadnje biljaka. U 19 sati s iste lokacije kreće još jedna Vodovođena tura, šetnja poviješću Školjića i Vodovodne. Od 20 sati, ponovno na istoj lokaciji, “pali” se roštilj na kojem posjetitelji sami mogu pripremiti ono što su ponijeli a večer, i vikend, završavaju uz glazbu DJ-a Mile Voli Disko – druženjem uz plesne hitove pored zgrade Energane, od 20 sati.

Ulaz uz prethodne prijave

Ulaz na sve programe je besplatan, bez potrebne prijave. Radi rezervacije mjesta, prijaviti se moguće na https://forms.gle/ku69gbeeZKHXbEQL9. Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

(Foto: MO Hartera, press)