Dvije godine nakon njenog samostalnog izlaganja ciklusa portreta u Šibeniku, Gradska knjižnica Rijeka organizator je virtualne izložbe portreta slikarice Nevene Petre Piližote. Izložba naziva “Pogledi” obuhvaća širi spektar radova, tako da su predstavljena i djela iz njezinog ranijeg stvaralaštva (studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu).

S obzirom na to da se ova virtualna izložba postavlja u okviru Dana europske baštine 2020., na temu “Baština i obrazovanje”, radovi uključuju i portrete hrvatskih umjetnika i znanstvenika koji su dali veliki dobrinos europskoj i svjetskoj baštini.

“Uzimajući u obzir sve izazove, ovogodišnja participativna manifestacija u godini predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije i pozicioniranja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, dobiva dodatnu dimenziju”, navodi se u najavi izložbe.

Dušan Džamonja

Dušan Džamonja

O autorici

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. godine diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb; članica je HDLU-a. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2016. položila je državni stručni ispit, a od 2019. godine nositeljica je uvjerenja o usavršavanju za Voditeljicu pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova.

Nagrađena je sa višegodišnjom državnom stipendijom za izvrsnost, Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010., Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09.

Izlagala je na sedamnaest samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Više od autorici i njezinim radovima dostupno je na: https://nevenapetrapilizota.blogspot.com/