Udruga "Portić" poziva volontere

04.10.2017.

Traže se nove tete i barbe pričalice djeci u bolnici na Kantridi

Autor: Smiljana Radović Lagator

Započele su prijave za edukaciju novih teta i barba pričalica – volontera koji će u sklopu projekta “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Započele su prijave za edukaciju novih teta i barba pričalica – volontera koji će u sklopu projekta “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Projekt doprinosi ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece i to tako da educirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u bolnici. Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije. Osim toga, problemske slikovnice pomažu u rješavanju manjih problema jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče kako se nositi s vlastitim problemima.

Kako je kazala Tamara Milovanović iz Udruge Portić, u počecima, prije devet godina, projekt se provodio samo na Odjelu onkologije i hematologije, da bi danas volonteri čitali priče na pet odjela Dječje bolnice. Protekle godine oko 200 teta i barba pričalice skupilo je čak 7.000 tisuća volonterskih sati, a svake jeseni i proljeća Udruga „Portić“ upućuje poziv građanima da postanu dio projekta. Poseban poziv upućen je barbama pričalicama, kojih je malo, ali su izrazito omiljeni kod djece.

Započele su prijave za edukaciju novih teta i barba pričalica – volontera koji će u sklopu projekta “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.Tako će seminar za nove volontere bit će u Rijeci održan 10., 11. i 12. listopada 2017., a prijavnicu zainteresirani mogu pronaći na mrežnim stranicama Udruge „Portić“ i poslati na portic@udruga-portic.hr. U edukaciji sudjeluje i Gradska knjižnica Rijeka, čiji djelatnici, kazala je Verena Tibljaš, upoznaju volontere zašto i kako čitati djeci, ali im i omogućuje besplatno članstvo u knjižnici te posudbu većeg broja knjiga.

Inicijativu podržava Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Klinički bolnički centar Rijeka – Dječja bolnica Kantrida, Gradska knjižnica Rijeka i Filozofski i Učiteljski fakultet. Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine projekt prepoznat i podržan od strane Ministarstva zdravstva.

Grad Rijeka je od samih početaka prepoznao ovaj projekt, a pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković istaknula je kako će to nastaviti i dalje, budući da se radi o hvalevrijednom projektu, o čemu svjedoče izrazito pozitivne reakcije djece, roditelja i medicinskoga osoblja.

O uspješnosti projekta najbolje govori činjenica da se proširio i na druge gradove. Od 2013. provodi se u Zagrebu, od ove godine djeluje i u Splitu, a upravo je u tijeku priprema za početak provođenja u Puli i Čakovcu.