VIDEO REPORTAŽA

28.11.2016.

Riječki program lokalnog partnerstva: Kad građani stvar uzmu u svoje ruke

Autor: Sanja Kapidžić

Riječki program lokalnog partnerstva, kojim Grad Rijeka od 2005. godine svojim građanima okupljenima u vijeća mjesnih odbora, udruge i grupe građana omogućuje da izvrše direktan utjecaj na lokalnu zajednicu sufinancirajući uređenje manjih javnih površina, utjecao je na promjenu slike grada i potaknuo suradnju različitih struktura.

Riječki program lokalnog partnerstva, kojim Grad Rijeka od 2005. godine svojim građanima okupljenima u vijeća mjesnih odbora, udruge i grupe građana omogućuje da izvrše direktan utjecaj na lokalnu zajednicu sufinancirajući uređenje manjih javnih površina, utjecao je na promjenu slike grada i potaknuo suradnju različitih struktura.

U periodu do 2015. godine u sklopu RPLP-a realiziran je čak 71 projekt u koji je bilo uključeno 2963 volontera, Grad je te projekte podržao s 1.806.822,13 kuna na što su građani, bilo kroz volonterske sate bilo osiguravanjem donacija, nadodali još 2.821.469,31 kunu a projektima je pokriveno čak 19 mjesnih odbora od 34 postojeća. Upravo je u tijeku novi natječajni ciklus, a prijave se zaprimaju do 30. studenog.

Riječki program lokalnog partnerstva, kojim Grad Rijeka od 2005. godine svojim građanima okupljenima u vijeća mjesnih odbora, udruge i grupe građana omogućuje da izvrše direktan utjecaj na lokalnu zajednicu sufinancirajući uređenje manjih javnih površina, utjecao je na promjenu slike grada i potaknuo suradnju različitih struktura.Posjetili smo Drenovu, gdje smo razgovarali s predsjednicima udruga „Bez granica“ i „Dren“, Damirom Medvedom i Vesnom Lukanović, zatim Mjesni odbor Sveti Nikola gdje su naši domaćini bili predsjednik Vijeća mjesnog odbora Marin Barać i ravnateljica Osnovne Waldorfske škole Gordana Brzaj, te Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka gdje nas je ugostila voditeljica projekta "Zelena vrata znanja" Dina Dežmar.

Uređenje šetnice i izgradnja vježbališta na Velom vrhu 2008. godine bio je prvi drenovski projekt financiran sredstvima RPLP-a (nositelj je bilo Vijeće mjesnog odbora). Zatim su 2012. krenuli s projektom revitalizacije nasada drena, pa s revitalizacijom drenovskih komunskih šterni, a posljednji projekt odnosio se na uređenje okoliša zgrade granice odnosno postavljanje povijesne mape/ploče s QR kodovima te uređenje stražarske kućice na nekadašnjoj granici Kraljevine Italije i Kraljevine SHS.

Riječki program lokalnog partnerstva, kojim Grad Rijeka od 2005. godine svojim građanima okupljenima u vijeća mjesnih odbora, udruge i grupe građana omogućuje da izvrše direktan utjecaj na lokalnu zajednicu sufinancirajući uređenje manjih javnih površina, utjecao je na promjenu slike grada i potaknuo suradnju različitih struktura.Jedan od pet projekata odabranih za izvođenje u sklopu RPLP-a u 2016. godini bio je projekt „Moje dvorište – moja odgovornost“ Osnovne Waldorfske škole i Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila. Još je u tijeku, a kad završi, s koncem 2016. godine, značit će da je lokacija ispred zgrade na adresi Zametska 6 uređena (na njoj se osim vrtića i škole nalazi i prostor Mjesnog odbora Sveti Nikola), da je odijeljena od prostora za parkiranje automobila te prilagođena za igru djece i druženje brojnih korisnika prostorija zgrade.

Grupa građana Centar, okupljena oko Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, u RPLP-u je sudjelovala tri godine zaredom. U 2012. i 2013. godini bio je to projekt „Zelena vrata znanja“ u dvije faze, a u 2014. godini projekt „Vrtionica“, svojevrstan nastavak prethodnog. Projektom je dio dvorišnog prostora škole preuređen u zeleni prostor s elementima ekološkog vrta, odnosno multifunkcionalan prostor za učenje, rad i igru. Zajedničkim aktivnostima svih učenika, djelatnika, volontera, donatora i sponzora, betonskom prostoru dvorišta u centru grada udahnut je novi život.