Europa u rijeci - rijeka u europi

17.12.2013.

Humanitarna akcija Udruge „…i djeci s ljubavlju“

Autor: Majda Bembić

Svečanom promocijom 8. po redu humanitarnog kalendara Udruge „…i djeci s ljubavlju“ pod nazivom „Europa u Rijeci – Rijeka u Europi“ koja će se održati u subotu 21. prosinca u knjižari VBZ Filodrammatica nastavlja se akcija prikupljanja novčanih sredstava potrebnih za kupnju opreme za logopedski kabinet Dječjeg vrtića Rijeka, odnosno podcentra predškolskog odgoja „Krnjevo“.

U programu promocije ovogodišnjeg kalendara  sudjelovat će Prve Riječke mažoretkinje, Dječji zbor „Tratinčice“ Glazbene škole Aleksandra Jug Matić, glazbenici Narodnog učilišta Rijeka, mali manekeni modne agencije Glamour Tara i plesna skupina DND Matulji. Gost na promociji bit će „Ledena kraljica“ sa kojom će se djeca moći družiti i fotografirati.

Promociju i prodaju kalendara najavile su predsjednica udruge Livia Mjeda; ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Gordana Rena; Jelena Simić, osnivačica Udruge ESN Rijeka koja je partner u ovom projektu, te troje stranih studenata, članovi Udruge ESN Rijeka.

Gordana Rena je istaknula kako je ova humanitarna akcija nastavak prošlogodišnje akcije u kojoj je skupljeno 15 000 kuna što nažalost nije bilo dovoljno za kupnju aparature koja košta 22 000 kuna. Od jednog dijela prikupljenih sredstava prošle godine kupljeno je prijenosno računalo i nekoliko didaktičkih igračaka. Ostatak novca se čuva na računu, a nada se kako će se ovom akcijom uspjeti skupiti potreban ostatak kako bi se opremio kabinet koja sada radi sa zastarjelom opremom.

Fotografije su snimljene u podcentrima Drenova, Zamet, Srdoči i Krnjevo, a na fotografijama se nalaze djeca sportskih skupina Dječjeg vrtića Rijeka u društvu studenata iz 12 europskih zemalja koji su u Rijeku došli u okviru Erasmus programa, programa studentske mobilnosti, čiji je domaćin Erasmus Student Network iz Rijeke. Jelena Simić iz ESN Rijeka naglasila je kako su se u ovaj projekt osim iz humanih razloga, uključili kako bi stranim studentima pružili što bolji uvid u hrvatski obrazovni sustav koji započinje još u vrtiću.

Akcija prikupljanja sredstava trajat će od 21. prosinca 2013. do 20. siječnja 2014. Svi koji to žele mogu se uključiti u akciju i to kupnjom kalendara po cijeni od 35 kuna na štandu na Jadranskom trgu koji će biti tamo za vrijeme prosinca, u siječnju će se kalendar prodavati na štandu na Korzu ispred HPB-a, a može se kupiti i u prostorijama udruge na adresi Užarska 28. U akciju su se uključili i studenti Učiteljskog fakulteta pa će se i oni studentima ESN-a pridružiti u prodaji na štandovima.

Novčane donacije mogu se uplatiti na žiro račun HPB: IBN 9323900011500080984.