U bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić održan je obilazak za medije čime su javnosti približene aktualnosti oko građevinskih radova na tri infrastrukturna projekta. U kompleksu Benčić u tijeku su radovi na obnovi Palače šećerane, gdje će se po završetku radova smjestiti Muzej grada Rijeke, kao i na rekonstrukciji Ciglenog objekta – buduće Dječje kuće – te infrastrukturnom uređenju javnih površina. Riječ je o značajnim obnovama na vanjskom i unutrašnjem dijelu zgrada i okoliša riječke industrijske baštine koje će postati dio prvog riječkog art kvarta.

Tijekom obilaska gradilišta, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako su radovi u kompleksu Benčić intenzivni, no kako će se oni još više intenzivirati s početkom obnove buduće zgrade gradske knjižnice u tzv. T-objektu čiji se natječaj trenutno nalazi u standardnom žalbenom postupku. „Radovi su najdalje stigli na Palači šećerane, ali mene posebno veseli izgradnja Dječje kuće, jedinstvenog objekta u Hrvatskoj, u kojem će zaživjeti specifičan oblik rada s djecom gdje će se odvijati suradnja Gradske knjižnice Rijeka – Dječjeg odjela Stribor, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Art-kina Croatia“, rekao je gradonačelnik. Obersnel je kazao kako će Riječani dobiti potpuno novu sredinu u širem gradskom centru, čiji je jedan od ciljeva protezanje aktivnog života grada i interesa građana od Korza do Benčića. „Ovaj prostor će ostati mnogim budućim generacijama naših sugrađana, a siguran sam da će biti atraktivan i turistima kojih je u Rijeci sve više“, kazao je Obersnel, istaknuvši kako će svi radovi i opremanja, ukupne financijske vrijednosti od oko 260 milijuna kuna od kojih je iz EU fondova sufinancirano gotovo 140 milijuna, biti završeni u zadanom roku.

„Sve je manje straha da se rokovi za Dječju kuću neće ispoštovati, a Benčić će sigurno obaviti svoju funkciju za program Europske prijestolnice kulture“, naveo je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, dodavši kako Palača šećerane i Dječja kuća predstavljaju dva najznačajnija objekta za EPK.

Muzej grada Rijeke u Palači šećerane i na brodu Galeb

Obnova Palače šećerane, zajedno s rekonstrukcijom motornog broda Galeb koji će biti podružnica Muzeja grada Rijeke, dio je europskog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ čijom će realizacijom Rijeka dobiti vrijedne turističke atrakcije, kao i važne infrastrukturne uvjete za provođenje velikog kulturnog programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Vladimir Mihalac, voditelj gradilišta Palače šećerane, kazao je kako su u tijeku restauratorski radovi zidnih i stropnih oslika te restauratorski radovi na kamenu, radovi na krovu, zidarski i fasaderski radovi, dok traje priprema za podopolagačke i soboslikarske radove, istaknuvši kako većih problema nema te kako radovi idu prema planiranome.

Nakon završetka projektnih radova vrijednih 44.5 milijuna kuna te opremanja i ugradnje postava vrijednih 4.5 milijuna kuna, otvorenje Muzeja u Palači najavljeno je za prvi kvartal 2020. godine.

Gradonačelnik je po pitanju broda Galeb istaknuo kako se 23. srpnja zatvara rok za pristizanje ponuda na natječaj, nakon čega će Gradsko vijeće odlučiti o kreditnom zaduživanju na iznos od 44 milijuna kuna i nastavku realizacije ovog projekta za kojeg je Gradu Rijeci odobreno 68.891.606,18 kn iz EU fondova. Brod Galeb u funkciji bi trebao biti
krajem 2020. godine.

Dječja kuća i nova gradska knjižnica

Grad Rijeka povukao je 68.206.564 kuna bespovratnih EU sredstava za projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ koji će u bivša industrijska zdanja smjestiti Dječju kuću i Gradsku knjižnicu Rijeka. Budući da je zgrada Ciglenog objekta trideset godina bila prepuštena propadanju, najprije je napravljeno čišćenje vanjskog i unutarnjeg materijala, a trenutno se vrši vezivanje armirano-betonskih zidova na postojeću ciglenu konstrukciju.

Za projektnu obnovu i opremanje ova dva objekta izdvojit će se procijenjenih 162 milijuna kuna, pri čemu bi Dječja kuća trebala biti otvorena sredinom 2020. godine u sklopu četvrtog festivala Tobogan, a gradska knjižnica u prvom kvartalu 2021. godine čime će se, prema riječima pročelnika Šarara, zaokružiti program EPK. Nakon završetka projekata uređenja industrijske baštine i njene prenamjene u svrhe kulture u Benčiću, koji se financiraju se odobrenim bespovratnim EU sredstvima, slijedit će opremanje zgrada koje će financirati Grad Rijeka i njegove ustanove.

Radovi na parteru u Benčiću

Što se tiče izgradnje infrastrukture i uređenja javne površine u Benčiću na površini od 15700 kvadratnih metara, Grad Rijeka financira radove ukupne vrijednosti od 50.4 milijuna kuna koji su započeli u travnju ove godine. Ravnatelj Direkcije plana, razvoja i gradnje Grada Rijeke Zvonko Štimac naveo je kako se tek treba izvesti niz podzemnih infrastrukturnih građevina. Ovim projektom izvode se sustavi vodoopskrbe, odvodnje oborina, odvodnje otpadnih voda, energetski kanali s trafostanicom i agregatnom stanicom, sustav grijanja i hlađenja, retencija za zaštitu od poplava te crpne stanice sanitarne odvodnje. Štimac je istaknuo kako na južnom dijelu kompleksa vladaju loši geomehanički uvjeti te kako složenu izgradnju uvjetuju duboke jame zbog kojih treba primijenjivati tehnologije za rad u vodi, kao i koncentracija čak tri izvođača radova na istom mjestu što dovodi do problema prilikom usklađivanja radova i korištenja prostora. „Radovi teču sukladno planu, neke stvari sada mijenjamo, jer je riječ o nepredvidivom podzemlju, no ne vidim da bi se trebali brinuti oko kašnjenja s rokovima“, rekao je Štimac.

Podsjećamo, u sklopu bivšeg industrijskog kompleksa Benčić već je uređen tzv. H-objekt s 9.2 milijuna vrijednim radovima u čiji je dio u rujnu 2017. godine uselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.