Glasovita opera „La Traviata“ Giuseppea Verdija, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra Valentina Egela, premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca.

S orkestrom na pozornici i zborom u ložama i na galeriji, opera je prilagođena svim aktualnim protupandemijskim mjerama pa je tako i sama pandemija ušla u režiju i scenografiju. “Traviata” je postala tragedijom nemogućnosti bliskosti koja tematizira izolaciju, zarazu, socijalnu distancu i odvojenost.

U glavnim ulogama nastupio je omiljeni romantični operni par – Anamarija Knego i Aljaž Farasin, a ulozi Giorgia Germonta na riječkoj pozornici gostuje Kevin Greenlaw. Treba istaknuti da je opera i koreografirana za što su zaslužni Mila Čuljak i Michele Pastorini.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

“La Traviata” jedna je od najomiljenijih i najizvođenijih opera unutar melodramskog žanra na svim pozornicama. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu “Dama s kamelijama”. Praizvedena je 6. ožujka 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

(Foto: Dražen Šokčević, press HNK Ivana pl. Zajca)