Početak veljače u Art-kino donosi već tradicionalne Filmske mutacije: festival nevidljivog filma u 15. izdanju pod tematskim nazivom Slika Egzil Oči Žudnja. U fokus ovogodišnjeg izdanja, koje se u Art-kinu održava od 2. do 4. veljače, stavljaju se video radove umjetnice Sanje Iveković te program posvećen povjesničaru umjetnosti i filmskom vizionaru Amosu Vogelu, uz niz popratnih filmova iz različitih vremena i teritorija zaslužnih za neumorno kretanje slika između vrtoglavice blizine i distance.

Film je, poznato je, jedan od najvećih krivaca za prenaglašeno romantično poimanje ljubavi pa Art-kino, uoči praznika zaljubljenih, u veljači ispravlja spomenutu nepravdu i održava posebno izdanje programa Kultno kino: bez uobičajene romantizacije, sladunjavosti i patetike, na repertoar donosi možda najiskreniju i najsveobuhvatniju studiju ljubavi i partnerskih odnosa – Prizore iz bračnog života (1973.) Ingmara Bergmana – i to u izvornom obliku mini-serije u trajanju od 281 minute koja će se, uz dvije kraće pauze, u Art-kinu prikazati u nedjelju, 13. veljače, s početkom u 18 sati.

Erland Josephson, Liv Ullmann u filmu "Prizori iz bračnog života" / Foto: press Art-kinoKultno djelo televizijskog formata (pretočeno naknadno u jednako uspješnu, skraćenu filmsku verziju) lektirni je naslov za sve zaljubljenike u pokretne slike te do današnjih dana slovi za jednu od najiskrenijih i prosvjetljujućih ljubavnih priča ikad ispričanih (Rogert Ebert), nevjerojatne intimnosti i autentičnosti koja prodire u srž partnerskih, ljubavnih, obiteljskih i, uopće, međuljudskih odnosa.

Iz filma Događaj / Foto: press Art-kino

Iz filma Događaj / Foto: press Art-kino

Na redovni program Art-kina 1. veljače stiže nagrađivana francuska drama Događaj Audrey Diwan, moćna i napeta adaptacija poluautobiografskog romana spisateljice Annie Ernaux u kojem autorica secira svoje iskustvo abortusa 1963. godine, kada je pobačaj u Francuskoj još bio zabranjen. Film je ovjenčan Zlatnim lavom za najbolji film i Nagradom FIPRESCI na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Mračna kći / Foto: press Art-kino

Mračna kći / Foto: press Art-kino

Temeljen na uspješnom romanu talijanske spisateljice Elene Ferrante, hvaljeni redateljsko-scenaristički debi popularne glumice Maggie Gyllenhaal Mračna kći u Art-kino stiže također prvog u mjesecu. Glavnu ulogu tumači oskarovka Olivia Colman, a u ostalim ulogama pojavljuju se jednako impresivna glumačka imena, kao što su Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard i drugi. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem 78. Venecijanskom filmskom festivalu, a redateljici je dodijeljena nagrada Zlatna Osella za najbolji scenarij.

Sa skandinavskog poluotoka u veljači stiže i pronicljiva komična drama Najgora osoba na svijetu (od 5. veljače) o potrazi za ljubavi i smislom u suvremenom Oslu kroz prizmu izgubljene tridesetogodišnje Julie (Renate Reinsve), u režiji popularnog norveškog filmaša Joachima Triera, jednog od najvećeg glasnogovornika generacije milenijalaca (Oslo, 31. kolovoza, Glasnije od bombi i Thelma).

Najgora osoba na svijetu / Foto: press Art-kino

Najgora osoba na svijetu / Foto: press Art-kino

U Art-kino 9. veljače stiže i iščekivani pobjednik Berlinskog filmskog festivala 2021. godine – satirična socijalna drama Baksuzno bubanje ili bezumni pornić jednog od najoriginalnijih europskih redatelja i scenarista današnjice Radua Judea. Provokativna priča započinje necenzuriranom snimkom seksa učiteljice koja se nađe u opasnosti kada kućni uradak procuri u javnost, a riječ je o živopisnom i uzbudljivom filmskom seciranju jednog seks-skandala koje gledatelje poziva da sami procijene što je zapravo opsceno, a što ćudoredno u svijetu koji nas okružuje.

Konačna sloboda / Foto: press Art-kino

Austrijski kandidat za Oscara “Konačna sloboda” / Foto: press Art-kino

U režiji nagrađivanog redatelja Vitalija Manskog, kojeg domaća publika najbolje poznaje po uspjehu filma Putinovi svjedoci (2018), u Art-kino 11. veljače dolazi dirljiv i pronicljiv dokumentarni film Gorbačov. Raj. Ruski državnik, tvorac Glasnosti i Perestrojke te čovjek za čijeg je mandata srušen Berlinski zid, ali i zataškavana nuklearna katastrofa u Černobilu, u intimnom dokumentarnom filmu prikazan je kao usamljeni starac koji, noseći teret prošlosti, proživljava posljednje dane u praznoj kući u predgrađu Moskve.

Na programu je od 17. veljače i Konačna sloboda, austrijski kandidat za Oscara, dobitnik Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled prošlogodišnjeg Cannesa te pobjednik prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Film prati Hansa (Franz Rogowski) kojeg u poslijeratnoj Njemačkoj višestruko zatvaraju zbog toga što je homoseksualac, a jedina stabilna veza u njegovom životu postaje ona s osuđenim ubojicom Viktorom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

Kalendar događanja