Predstava u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom Paola Olmija nastala je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni, a u Ravenni je izvedena
18. i 20. siječnja kada su obje izvedbe bile rasprodane, a predstavu vidjelo više od 1.700 gledatelja.

Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupili su solisti Margarita Levchuk, Jesus Alvarez, Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Beomseok Choi, Ivan Šimatović, Sergej Kiselev i Saša Matovina.

“Premda sam i redatelj predstave, u ovom slučaju meni osobno bila je važnija uloga intendanta jer me ponovno, kao i na mnogim gostovanjima do sada, ponosom ispunio ne samo vrhunski profesionalizam svih mojih suradnika u kazalištu, od tehnike preko zbora i orkestra do opernih solista, nego i njihov izvedbeni entuzijazam. I zbog toga uopće ne sumnjam da je “Zajc” potpuno spreman za EPK i za sada mogu samo reći da će međunarodnih gostovanja i uspjeha riječkog kazališta, i to ne samo Opere, u nadolazećim sezonama biti sve više”, kazao je po povratku iz Ravenne riječki intendant i redatelj Opere Marin Blažević.

Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman, scenograf i oblikovatelj svjetla Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić a scenski pokret i koreografiju potpisuje Mila Čuljak.

Obogaćene nove riječke izvedbe

Publiku na riječkim izvedbama „Romea i Julije“, u četvrtak, petak i subotu, 24, 25. i 26. siječnja, u kojima naslovne uloge tumače Anamarija Knego i Aljaž Farasin, očekuju i programi koji će im još više približiti ovu predstavu, dopustiti im da ju vide i prije nego se zastor otvori, da postavljaju pitanja i izraze svoje, kritičko mišljenje o njoj.

Kritički glas u četvrtak, 24. siječnja imat će čak tri čina. U pauzama između činova predstave u foyeru te po njenom završetku u gledalištu, posjetitelji će razgovarati i razmijeniti dojmove s opernim kritičarima Svjetlanom Hribar i Trpimirom Matasovićem te ostalom publikom.

Pripremaju se dvije kratke i dinamične runde razgovora u foyeru i zaključak u gledalištu.  Također, pola sata prije početka svih triju izvedbi, u četvrtak, 24.1. i petak 25.1. u 18.30 sati, u subotu 26.1. u 17.30 sati, kreće backstage tour „Romeo i Julija iza scene“. A publiku iza scene vodi redatelj predstave osobno!

Prilikom dolaska potrebno je predočiti ulaznicu za predstavu ili pretplatničku iskaznicu te propusnicu koju valja obavezno ranije preuzeti na blagajni Kazališta. Broj propusnica je ograničen.