Naslov prvaka brani Saša Martinović, a posebnu draž prvenstvu daju i nastupi dvojice nekadašnjih europskih prvaka Ivana Šarića i Zdenka Kožula.

Prvi nositelj je trostruki državni prvak Ivan Šarić s rejtingom od 2665 bodova, a među najveće “papirnate” favorite spadaju i dvostruki državni prvaci Zdenko Kožul sa 2625 i Marin Bosiočić sa 2545 bodova, te trostruki prvak Hrvatske Robert Zelčić s rejtingom od 2540 bodova.

Već u prvom kolu dogodile su se dvije prave senzacije, koje su sasvim poremetile “normalan” tijek događaja. Zagrebački internacionalac Leon Livaić na briljantan je način nadigrao najvećeg favorita Ivana Šarića, iako je izmjenom dama vrlo rano prešao u završnicu. Najprije je suparniku razbio pješačku strukturu, a zatim je lijepom pozicijskom žrtvom pješaka zahvatio jaku inicijativu.

Seniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu

Iznenadio je i Koprivničanin Jurica Srbiš, koji se dugo branio protiv trećeg nositelja Marina Bosiočića

Na kraju je vratio materijal i prodorom teških figura osvojio ključnog pješaka u središtu što je ubrzo pretvorio u veliku, zasluženu pobjedu. Iznenadio je i Koprivničanin Jurica Srbiš, koji se dugo branio protiv trećeg nositelja Marina Bosiočića. U pokušaju da iskoristi svoju optičku prednost Bosiočić je prešao granicu dopuštenog rizika i pružio priliku svom mladom protivniku da efektnom žrtvom pješaka dođe do neobranjivog napada.

U derbiju kola Zdenko Kožul i Saša Martinović remizirali su nakon oprezne pozicijske igre, baš kao i Darko Dorić i Ante Šarić. Nenad Ferčec i Zoran Jovanović nisu bili baš orni za borbu, a Robert Zelčić je dugo uzaludno pokušavao svoju minimalnu prednost u topovskoj završnici protiv Blažimira Kovačevića pretočiti u pobjedu. Pomirio se s remijem tek u 88. potezu.

Rezultati 1. kola: Ferčec-Jovanović remi, Srbiš-Bosiočić 1-0, Dorić D.-Šarić A. remi, Livaić-Šarić I. 1-0, Kožul-Martinović remi, Kovačević B.-Zelčić remi. Sutra se igra 2. kolo.