U Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija Maje Strgar Kurečić, zagrebačke autorice koja je ljetos proglašena najboljom apstraktnom fotografkinjom godine, prema mišljenju žirija Minimalist Photography Awardsa za 2019. Međunarodnu nagradu dobila je za seriju fotografija “Drugi svjetovi/Other Worlds” koju sada i Riječani mogu razgledati sve do 16. studenoga.

Maja Strgar Kurečić diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije. Članica je Internacionalne komisije za rasvjetu CIE Division 8: Image Technology (International Commission on Illumination), Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Predsjednica je Umjetničkog savjeta Fotografske sekcije ULUPUH-a od 2016.

Fotografijom (reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te sudjeluje na 42 selektirane (žirirane) skupne i 13 samostalnih izložbi fotografija domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njena recentna serija apstraktnih fotografija uvrštena u izbor najboljih apstraktnih fotografija F-STOP magazina (issue #97: Abstraction 2019), te je osvojila nekoliko prestižnih svjetskih nagrada.

Više o samom stvaranju ovih apstraktnih fotografija rekla nam je autorica u video prilogu. Izložba se može razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20, te subotom od 10 do 13 sati.