U subotu se na Platku održala tradicionalna manifestacija Maškarani Platak, ovoga puta uz europske goste – njemačke i bugarske zvončare, Grobničke dondolaše te mnoštvo domaćih maškaranih grupa, kao uvod u nedjeljni prvi Festival susjedstava Europske prijestolnice kulture – Zvončarsku simfoniju u Čavlima.

Foto: Klaudio Vrančić, Rijeka 2020

Foto: Klaudio Vrančić, Rijeka 2020

Tristotinjak sudionika

Povorka od 300-tinjak sudionika, predvođena maskotom Platko i načelnicom Općine Čavle Ivanom Cvitan Polić, u podne je krenula od Malog doma prema Velikom domu na Platku, gdje su za sudionike organizirane animacijske igre. Natjecatelji su snage odmjerili u najbržem jedenju kobasica i ispijanju piva te u trku po Platku, pri čemu je najvažnije bilo sudjelovati i dobro se zabaviti.

Foto: Klaudio Vrančić, Rijeka 2020

Foto: Klaudio Vrančić, Rijeka 2020

Uz domaćine, Grobničke dondolaše i njihove europske goste, atraktivne i glasne zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz njemačkog Immenstada te bugarske Survakare, zabavljala se i Mesopusna kumpanija Grad Grobnik te maškarane grupe Jušto oženjeni – Just Married, Škrljevske maškari, Gornji kraj – Crikvenica, Pom-F-Ri, Pikići, Lako ćemo, Prijatelji/Amici i Gubavci s Raba. Pridružile su im se i dosadašnje čak četiri grobničke kraljice Riječkog karnevala: Nina Simčić, Stella Paris, Tea Marinac i Nikol Marelja Bošnjak.

Zabava se nastavila navečer u Domu kulture Čavle, na besplatnim maškaranim tancima, uz band Groovers.