Uz dramatičnu najavu koju je priredilo vrijeme i u petak i subotu do samog starta, velika regata 21. Fiumanke jedrila se u potpuno drukčijim uvjetima. Kiša je prestala, ali je pao i vjetar pa je odlukom regatnog odbora regatna ruta skraćena i svi su vozili obiteljsku rutu do oznake u Kostreni i natrag u cilj u riječkoj luci. Od pristiglih 130 online prijava, njih 111 je preuzelo startne brojeve, no nisu se svi uspjeli probiti do starta.

Očekivano je prva u cilj ušla slovenska posada EWOL-a, na čelu sa skiperom Gašperom Vinčecom, nakon sat vremena, 14 minuta i 17 sekundi. Obranili su tako naslov prošlogodišnjeg pobjednika, a poručili da je Fiumanka jedna od regata na kojoj svake godine sa zadovoljstvom sudjeluju.

EWOL pobjednik ovogodišnje Fiumanke

EWOL je pobjednik ovogodišnje Fiumanke

Nakon njih, u cilj je drugi ušao Molo longo sa skiperom Riječaninom Rajkom Kujundžićem. Treće mjesto pripalo je brodu Damaco, a četvrto mjesto osvojio je ACI-ev ClubSwan36 za čijim je kormilom bio proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić.

Nakon njih u cilj su počeli stizati i medijske posade – prvo mjesto osvojio je Novinet.hr. Drugi je u cilj ušao Novi list, a treće mjesto pripalo je HRT-u, koji je i ove godine suorganizator medijske regate. HR-Radio Rijeka u cilj je ušla četvrta, a na petom mjestu bio je Kanal Ri.

Foto: Dean Miculinić

Foto: Dean Miculinić

Obiteljske grupe

I ove godine u obiteljskoj grupi sudjelovalo je najviše jedriličara, a najbrži brod iz obiteljske skupine je brod DE YAJ s kormilarom Matijom Reljanovićem i šest članova posade iz opatijskog Jacht Cluba Croatia.

Jedriličari obiteljske grupe su srce i duša riječke regate i uz Fiumanku su od samih početaka – više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije. Jedan od najmlađih sudionika, ujedno je kormilar ekipe iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene i ima samo 12 godina.

Nautički sajam ugostio 40 % više izlagača

Rijeka Boat Show je okupio nekoliko desetaka izlagača iz cijele regije i susjednih zemalja. Sajam nautike s dugogodišnjom tradicijom, koji se vodi motom „GRAD JE LUKA, LUKA JE GRAD“

Ugostio je čak 40% više izlagača nego lani, unatoč pandemiji koronavirusa. Paralelno sa nautičkim sajmom, održalo se 21. izdanje renomirane regate Fiumanka, a sudjelovalo je stotinjak jedriličara.