Na početku kalendarske godine Gradsko kazalište lutaka Rijeka rezimiralo je 2020. godinu, predstavilo aktualne programe Kazališta te najavilo nove projekte.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir osvrnula se na zahtjevnu i neizvjesnu prošlu godinu koja je bila od velikog značaja kako za grad Rijeku koja nosi titulu Europske prijestolnice kulture, tako i za Gradsko kazalište lutaka koje slavi 60 godina djelovanja. No, unatoč svim poteškoćama, 2020. godina polučila je značajne rezultate.  Tako su riječki lutkari uspjeli održati čak 254 izvedbe, što je iznimno visok broj obzirom na propisane epidemiološke mjere koje su ograničavale standardno kazališno djelovanje.

Riječki lutkari realizirali 20 gostovanja i osvojili čak 14 nagrada

Istaknula je kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka realiziralo i 20 gostovanja i sudjelovalo na sveukupno 9 festivala, a uz navedeno sudjelovalo je i u organizaciji festivala Tobogan te kao dio programa Ljeta u prijestolnici na Trgu Riječke rezolucije. Također, uspješno je organizirana i održana jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja je u otežanim uvjetima uzrokovanim koronavirusom ipak realizirala 90 posto planiranog programa.

Nadalje, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u prošloj je godini uspjelo realizirati svih šest planiranih premijera, od kojih su dvije postavljene u koprodukciji s inozemnim slovenskim i francuskim partnerima, dok je jedna postavljena u suradnji s drugim riječkim kazalištem. Tri izvedene premijere dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Flekavac Foto: GKL Rijeka

Predstavi “Flekavac” nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu

Ono što svakako valja istaknuti jest da je Gradsko kazalište lutaka u protekloj godini osvojilo čak 14 nagrada, od kojih je 13 strukovnih nagrada i nagrada publike, dok je jedna Godišnja nagrada Grada Rijeke. Kao kruna rada Gradskog kazališta lutaka Rijeka svakako je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava koja je dodijeljena predstavi „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carola Gatica.

Početkom veljače premijera nove predstave “Dobar tek”

Za kraj, ravnateljica Magdalena Lupi Alvir predstavila je i najavila aktualnosti na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U siječnju stavljen je naglasak na predstave koje izvodi jedan glumac, stoga je na samom početku godine na repertoaru kazališta bio autorski projekt Davida Petrovića, predstava  Palačinka mog života, a slijede predstave „Oh la la“, autora Bernarda Friota i Hervé Tulleta i redateljice Mateje Bizjak Petit te Sretna kućica, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) te redateljice Morane Dolenc. Upravo će Sretna kućica biti izvedena u posebnom terminu za desetak djece i roditelja s područja pogođenim potresima koji su smještaj pronašli u Rijeci i okolici kako bi im riječki lutkari uljepšali period boravka u Rijeci.

Također, najavljena je i nova predstava „Dobar tek“ koja se trenutno priprema sa slovenskom autorskom ekipom. Predstava je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020,  a premijera je planirana za početak veljače.

„Ovom prilikom želim se zahvaliti našoj publici koja je, unatoč stalnim promjenama i mjerama, i dalje uz nas i koja nas je vjerno pratila u svakom trenutku ove neizvjesne godine – od online programa, izvedbi na otvorenom i povratka u kazalište. Iz tog razloga, povećali smo broj termina za građanstvo kako bi se mogli što više družiti i zajedno uživati“, naglasila je ravnateljica Magdalena Lupi Alvir.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije