Na svečanosti održanoj u RiHubu, volonterima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture uručene su zahvalnice i prigodni pokloni kao zahvala na volonterskom sudjelovanju u cjelodnevnom programu otvorenja Europske prijestolnice kulture koji se održao 1. veljače 2020. godine.

Više od 300 volontera sudjelovalo je toga dana u programu otvorenja i ukupno su odradili 1960 sati.

Entuzijazam i zajedništvo

„U osnovnoj školi su nas učili koje su ‘četiri najvažnije male riječi’. Jednu od njih mogli bismo vam ponavljati u nedogled – od srca vam svima hvala na entuzijazmu, pozitivnoj energiji i zajedništvu koje ste sa sobom donijeli i Europom pronijeli dobar glas o našem gradu. Bez vas uspjeh ne bi bio moguć“, istaknula je voditeljica volonterskog programa HKD-a na Sušaku, Asja Brusić.

Volontere su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović i direktorica partnerstava i sudjelovanja RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota.

1. veljače cijeli grad je disao kao jedno i dobra energija koja je krenula od jutra samo se prelila na cijeli dan i mogla se pronaći u svakom kutu našeg grada i na svakom od 70 događanja koliko ih je toga dana održano. A toj dobroj atmosferi velikim ste dijelom doprinijeli i vi, volonteri, koji ste projektu poklonili ono najvažnije, svoje slobodno vrijeme, ljubav i entuzijazam. Hvala vam svima na doprinosu i vjerujem kako ćemo svi zajedno nastaviti uživati u ovoj bogatoj 2020. godini“, rekao je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i uputio poziv svim zainteresiranim građanima da se kao volonteri uključe u projekt Europske prijestolnice kulture.

Sve generacije

„Kada smo osmišljavali programe i pisali programsku knjigu na temelju koje je Rijeka na kraju i osvojila titulu Europske prijestolnice kulture sanjali smo o razvoju projekta volontiranja u kulturi. Postali smo prvi grad u Hrvatskoj koji je ponio titulu Europske prijestolnice kulture, unutar projekta smo krenuli razvijati i program volontiranja u kulturi što je također novina u Hrvatskoj, a bez vas to ne bi bilo moguće i stoga beskrajno vam hvala na uključivanju. Volonter treba imati veliku volju i srce, a vi to imate. Nadam se da će ovo zajedništvo koje danas imamo ostati kao naslijeđe ovog projekta“, istaknula je Irena Kregar Šegota i posebno zahvalila Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku koji vodi program volontiranja u kulturi.

„Želim vam se svima od srca zahvaliti i u svoje osobno ime i u ime RIJEKE 2020 što ste se uključili i što ste bili s nama ne samo na dan otvorenja, već i u brojnim drugim programima. Nadam se da ćemo se nastaviti družiti i tijekom cijele 2020. i da ćemo zajedno stvoriti lijepe uspomene tijekom ove iznimno važne godine za Rijeku“, istaknula je koordinatorica sudioničkih programa, Marija Vasović.

Među volonterima su građani svih generacija, od srednjoškolaca do umirovljenika, a spoj mladosti i iskustva provjeren je recept za uspjeh.

Svi koji to žele, volonterski se u projekt Europske prijestolnice kulture mogu uključiti tijekom cijele 2020. godine. Građani Rijeke do sada su pokazali veliku zainteresiranost za uključivanjem, a svojim entuzijazmom, dobrom voljom i pozitivnom energijom volonteri su dokazali i pokazali veliko srce i zajedništvo ovoga grada.